Diktatorjev denar?

Bivši predsednik preživlja peklenske dneve

G.G.
22. 3. 2018, 09.45
Posodobljeno: 22. 3. 2018, 09.49
Deli članek:

“Obtožen sem brez materialnih dokazov,” se brani nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki mu očitajo, da je prejel več milijonov evrov od nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija.

Reuters
63-letni Sarkozy je bil po odhodu iz pripora videti precej utrujen.

Nečednosti so se po ugotovitvah tožilstva dogajale v času kampanje za predsedniške volitve leta 2007. Sarkozy naj bi svojo kampanjo financiral z umazanim denarjem iz Libije. Tožilstvo ga je obtožilo pasivne korupcije, nezakonitega financiranja volilne kampanje ter prikrivanja libijskih javnih sredstev.

Nekdanjega francoskega predsednika so včeraj zvečer po dveh dneh zasliševanj izpustili iz pripora. Razdraženi konservativec je očitke zavrnil in dejal, da se mu poskušajo določeni ljudje iz Libije maščevati, ker je leta 2011 nad Gadafija poslal tudi francosko letalstvo.

Sarkozy je za današnjo izdajo časnika Le Figaro povedal, da so obtožbe proti njemu sicer resne, a da v celoti slonijo na govoricah, ki že od leta 2011 spreminjajo njegovo življenje v “pekel”.

Lahko Gadafijevi milijoni pokopljejo Sarkozya?

Francosko-libanonski poslovnež Ziad Takieddine je v intervjuju za francoski novičarski portal Mediapart novembra lani razkril, da je konec leta 2006 ali v začetku leta 2007 na francosko notranje ministrstvo prinesel tri kovčke, ki jih je pripravil libijski režim in v katerih je bilo skupno pet milijonov evrov. Sarkozy je bil tedaj notranji minister.

Profimedia
Tedanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy in Moamer Gadafi, v Parizu leta 2007.

Prvič so se obtože o kovčkih z denarjem pojavile že marca 2011. Takrat je Gadafijev sin Saif al Islam za Euronews dejal: »Sarkozy mora vrniti denar, ki ga je dobil od Libije za financiranje predsedniške kampanje. Financirali smo njegovo kampanjo, imamo dokaze… Zahtevamo, da ta klovn vrne denar libijskemu ljudstvu.«