Spremembe

Iz uradnih obrazcev izbrisali "očeta" in "mamo"

T.L.
22. 3. 2018, 09.23
Posodobljeno: 22. 3. 2018, 09.47
Deli članek:

To pa ni edina sprememba: odklenkalo je tudi izrazoma gospod in gospa.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V uradnih obrazcih v Kanadi po novem ne bosta več uporabljena izraza "oče" in "mama", ampak ju bo nadomestil izraz "starši". To pa ni edina sprememba: v nadaljnjem koraku v uradnih obrazcih ne bo več mogoče najti - razen na izrecno željo osebe - še dveh izrazov: gospod in gospa.

"Kanadska vlada se je odločila, da bo na obrazcih uporabljala spolno nevtralne oblike jezika", je dejal Mathieru Filion, tiskovni predstavnik ministrstva za družine. To pa zato, ker obrazci, ki so bili v uporabi doslej, niso bili "prilagojeni razmeram današnjega sveta".

Vse skupaj se je začelo, ko je homoseksualni par v provinci Nova Škotska želel za otroka urediti kartico za eno od zavarovanj, na obrazcu pa je bilo potrebno določiti, kdo je oče in kdo mati otroka, kar se je v tem primeru izkazalo za neustrezno formulacijo. Po novem bodo na obrazcu navedena le imena staršev.

V pisni komunikaciji kanadska vlada ne bo začenjala dopisov z "gospod" ali "gospa". Spola ne bodo več določevali, ampak namesto tega uporabili posameznikovo ime.

V telefonskih pogovorih bodo zaposleni v državnih ustanovah morali vprašati osebo na drugi strani slušalke, kako si želi, da se jo naslavlja.