Kovčki z denarjem

Lahko Gadafijevi milijoni pokopljejo Sarkozya?

G.G.
15. 11. 2016, 21.08
Posodobljeno: 22. 3. 2018, 09.38
Deli članek:

Nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy ne skriva, da bi se rad vrnil v Elizejsko palačo. Ponavljajoče obtožbe, da je pokojni libijski diktator Muamer Gadafi doniral pet milijonov evrov za njegovo predsedniško kampanjo leta 2007, pa mu ne bodo v pomoč.

Profimedia
Nicolas Sarkozy in Moamer Gadafi decembra 2007.

Gadafi ne more razkriti skrivnosti, saj so ga oktobra 2011 po intervenciji Nata linčali libijski uporniki. Zato pa je o kovčkih z denarjem spregovoril francosko-libijski poslovnež Ziad Takieddine, ki je Sarkozya seznanil z Gadafijem.

Za raziskovalno novičarsko spletno stran Mediapart je Takieddine razložil, da je v Gadafijevem imenu konservativnemu kandidatu za predsednika Francije dostavil kovčke, v katerih je bilo pet milijonov evrov.

Prvič so se obtožbee o kovčkih z denarjem pojavile že marca 2011.

Takrat je Gadafijev sin Saif al Islam za Euronews dejal: »Sarkozy mora vrniti denar, ki ga je dobil od Libije za financiranje predsedniške kampanje. Financirali smo njegovo kampanjo, imamo dokaze… Zahtevamo, da ta klovn vrne denar libijskemu ljudstvu.«

Ponovne omembe povezav med Gadafijem in Sarkozyem bi utegnile škodovati njegovi vnovični predsedniški kandidaturi, ki naj bi jo razglasil v prihodnjih dneh.

Sarkozy je sicer že večkrat zanikal, da bi vzel denar od Gadafija. Francoske oblasti pa so nekdanjega predsednika že preiskovale zaradi sumov nezakonitega financiranja v času predsedniške kampanje, a niso zbrali dovolj trdnih dokazov, da bi spisali obtožnico.