Svet

Tinder odpira vrata tansseksualcem

S.R.
15. 11. 2016, 19.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Aplikacija za zmenke Tinder je bila deležna številnih kritik, ker posamezniki pri prijavi niso imeli možnosti proste izbere svoje spolne identite, zdaj bodo to spremenili.

Profimedia

Aplikacija Tinder je v preteklosti glede izbire spola ponujala dve možnosti, in sicer moški ali ženski spol, zdaj pa lahko uporabniki v polje vnesejo katerikoli izraz, ki opisuje njihovo spolno identiteto.

Nick Adams, programski direktor pri organizacij GLAAD, ki je sodeloval pri prilagajanju aplikacije, je poudaril, da je izbira spola pri Tinderju zgolj možnost, ne pa tudi zahteva. 

Podjetje je za ponovno proučitev svojih politik sodelovalo z organizacijo GLAAD, ki zagovarja pravice LGBT skupnosti. Skupaj so izbrali skoraj 40 izrazov, ki opisujejo posameznikovo spolno identiteto. Če kateremu od uporabnikov ne ustreza nobeden od teh izrazov, pa lahko v aplikacijo vnese povsem novo oznako, ki bo prikazana na njegovem profilu.

Posameznik bo lahko zdaj izbral tudi, katerim uporabnikom aplikacije bo njegov profil viden. Transspolna oseba lahko na primer izbere, da se bo njen profil v skladu z njeno spolno usmerjenostjo na omrežju prikazal zgolj uporabnikom moškega oz. ženskega spola.

Čeprav bi lahko Tinder izgubil določen delež uporabnikov, ki jih moti dejstvo, da aplikacijo uporabljajo tudi transseksualci, se soustanovitelj in generalni direktor podjetja Sean Rad s tem ne obremenjuje. Dejal je, da bi radi zagotovili, da lahko vsak posameznik prek aplikacije spozna nekoga posebnega. »Če ima kdo s tem težavo, se lahko prosto odloči, da naše aplikacije ne uporablja,« je dodal.