Hitrejši in varnejši

FOTO: Policija ima nove

G.G.
15. 11. 2016, 15.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Policisti so v zadnjih letih tarnali nad zastarelimi vozili, od danes pa bo njihov vozni park spodobnejši. Dobili so novih 30 motornih vozil, osem vozil za oglede krajev prometnih nesreč in pet prestreznikov z videonadzornim sistemom Provida.

policija.si
Pasati bodo opremljeni z videonadzornim sistemom Provida.

Z videonadzorom provida bo dodatno opremljenih pet avtomobilov znamke VW Passat. Policija je dve tovrstni vozili prevzela v uporabo v lanskem letu, sedem pa so jih dobili v začetku leta 2013, ves ostali vozni park pa je na tem področju starejši in zato potreben obnove.

policija.si
Policija je dobila 30 novih motornih koles.

30 novih motorjev

Prometni policisti in policisti centra za varnost in zaščito se bodo lahko vozili z novimi motorji, in sicer z BMW R 1200 RT SF. Policisti potrebujejo motorna kolesa s posebno opremo, takšna, ki zagotavljajo najvišje standarde kakovosti in funkcionalnosti. In kaj je posebnega pri teh motorjih? BMW R 1200 RT ima vgrajen zračno-tekočinsko hlajeni BMW-jev bokserski motor z več navora in z največjo močjo 125 konjskih moči. V bogati serijski opremi vsebuje tudi potovalni računalnik in ogrevane ročice. Novi BMW R 1200 RT SF (policijska različica) ima dodatno prilagojeno ergonomijo stikal za upravljanje policijskih luči, sirene in radijske zveze, in sicer tako, da lahko policist motorist vedno varno upravlja motorno kolo in ne odmika rok od krmila. Motor ima vgrajen tudi najnovejši ABS sistem in sistem proti zdrsu zadnjega kolesa, z izbiro načina delovanja RAIN ali ROAD pa še dodatno spreminja karakteristike delovanja motorja in varnostnih sistemov.

V slabših vremenskih razmerah, npr. v dežju, je v načinu delovanja RAIN podajanje moči motorja še bolj zvezno, sistem proti zdrsu zadnjega kolesa pa je še bolj občutljiv. Dodatno pa je za varnost in udobje policista poskrbljeno z električno nastavljivim vetrobranom po višini in gretjem ročic.

policija.si

Vozila za oglede krajev prometnih nesreč

Policija bo bogatejša tudi za vozila, ki so predelana za izvajanje ogledov krajev prometnih nesreč. Vsaka postaja prometne policije bo dobila v uporabo po eno tovrstno vozilo. Gre za šest vozil Caddy Maxi in dve vozili VW T6 Furgon.