Izpoved

Srhljive podrobnosti iz stanovanja groze

M.K.
15. 11. 2016, 13.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Hrvaški mediji so objavili pretresljivo izpoved moškega, ki je v Zagrebu štiri leta živel v stanovanju z maminim truplom.

Profimedia
Slika je simbolična.

Policija je v stanovanju starejšega moškega našla popolnoma razkrojeno truplo; kasneje se je izkazalo, da gre za Adele N., ki se je rodila leta 1925. Truplo so našli v prvem nadstropju Brozove ulice, od ženske pa je ostal samo skelet. Kasnejša analiza je pokazala, da je ženska umrla pred štirimi leti, njeno okostje pa so preiskovalci našli prekrito s rjuhami in pajčevino v sobi njunega stanovanja.

Kako je mogoče, da nekdo več kot štiri leta živi v istem stanovanju skupaj s truplom lastne matere, ne da bi to kdorkoli odkril? Kako je lahko prišlo do tako srhljivega dogodka, ki mu ni primere v novejši hrvaški zgodovini, so vprašanja, ki se postavljajo potem, ko so odkrili, da je 59-letni Tibor N., sicer nekdanji upravnik nekega hotela v Poreču, od jeseni 2012 prikrival smrt svoje mame, piše Jutarnji list.

"Moja mama si je jeseni leta 2012 zlomila kolk, potem pa so jo po nekaj dneh zdravljena v bolnišnici, poslali v domačo nego s stanovanje, v katerem sva skupaj živela. Oče je umrl leta 2006 in zapuščinski postopek po njegovi smrti za njim še potekal. Sam sem se po propadu hotela, ki sem ga vodil od leta 1999 iz Poreča vrnil v Zagreb," je začel pripovedovati svojo zgodbo preiskovalcem Novak, ki trdi, da je do vsega tega prišlo le zato, ker je bankrotiral in je bil enostavno brez denarja.

Za mamo, ki je bila po bolnišničnem zdravljenju v postelji, je vestno skrbel in in ji vsak dan v posteljo prinašal hrano in čaj, kmalu pa naj bi tudi odšla na rehabilitacijo v zdravilišče. Potem pa je, neko noč, ko je prespal pri prijateljih, ob vrnitvi domov odkril, da je mama umrla. To ga je šokiralo in hkrati prestrašilo, saj je bil brez denarja za njen pogreb.

"Razmišljal sem, kaj naj storim, čas pa je tekel. Najprej dan, potem nekaj dni, pa dva tedna. Truplo v spalnici sem prekril z rjuho. Ko je čas tako mineval, pa se mi je zdelo vedno bolj neumno, da prijavim njeno smrt, saj sem se bal, kako bom na policiji pojasnil, da tega nisem storil takoj, ko se je zgodilo," je preiskovalcem povedal Novak.

Svojo strašno skrivnost je potem skrival pred svetom še dolga štiri leta. Tudi pred partnerko. Dejal ji je, ima v sobi shranjeno "staro kramo" in s tem opravičeval neprijeten vonj, ki se je sčasoma širil iz sobe. Pred vrata sobe, v kateri je razpadlo materino truplo, je porinil omaro in se trudil čim manj časa preživeti v stanovanju. V tem obdobju je bil tudi na večmesečnem prestajanju zaporne kazni po obsodbi zaradi finančnih poneverb.

Problemi so nastopili lansko leto, ko so se pri zdravstveni zavarovalnici začeli spraševati, kje je njegova mama, ker niso mogli uskladiti podatkov o njenem zdravljenju. V strahu, da njegova skrivnost ne bi prišla na dan, je Novak lani ponaredil mrliški list. Ko ga je pokazal policistom, ki so prišli preverjati nelogičnosti podatkov, so le-ti podvomili v verodostojnost dokumenta in začeli postavljati vse več vprašanj. Naposled so prišli do šokantnega odkritja, Novaka pa so zaradi ponarejanja uradne listine ovadili. Poleg tega ga verjetno bremeni tudi obtožnica za skrunitev trupla in zanemarjanje bližnjega, ki je potreben pomoči.

Posmrtne ostanke Adele N., so našli v stanovanju v prvem nadstropju hiše na Brozovi minuli četrtek, policija pa je v soboto tudi uradno potrdila, da je njenega sina ovadila pristojnemu državnemu tožilstvu.

Kaj bodo ugotovili forenziki?

Posmrtne ostanke preminule so prepeljali na Zavod za sodno medicino in kriminalistiko, težko pa je predvideti, ali bodo glede na njihovo stanje sploh uspeli ugotoviti točen vzrok smrti. Prav tako tudi ni mogoče napovedati, kdaj bodo posmrtne ostanke Adele N. lahko pokopali in koga bodo bremenili za stroške. Po dosedanjih ugotovitvah, njen sin ni dvigoval denarja z njenega računa, saj za to ni bil pooblaščen.

Sosedje so povedali, da so na računu pokojnice, ki je prejemala pokojnino, že opravili izvršbo, zaradi neplačevanja obratovalnih stroškov. Zaradi nerednega plačevanje položnic so v stanovanju Novakovih večkrat tudi odklapljali in priklapljali elektriko. Najbolj je sosede čudilo to, da Adele N. več let niso videli. Na vprašanja, postavljena njenemu sinu, pa so pogosto dobili le dvoumne odgovore, ki so v njih le še vzbujali dodatne sume.