Požigalec v Povžanah

Kdo je Petru zažgal seno?

Sašo Avramovič
15. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V vasi Povžane (občina Hrpelje-Kozina) je včeraj izbruhnil velik požar. Petru Ivančiču je nekdo zažgal 33 velikih bal sena in ga oškodoval za več kot 1500 evrov.

Facebook
Peter Ivančič je lastnik bal, ki so zgorele včeraj zjutraj pri Povžanah.

Ko so prebivalci vasi Povžane v noči na ponedeljek še trdno spali, urini kazalci so kazali okoli pol peto uro zjutraj, je v bližini tamkajšnje avtokleparske delavnice, pod vasjo, izbruhnil velik požar. Zagorelo je 33 velikih bal sena. V »akcijo« so takoj stopili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, skupno jih je prišlo 19 (s šestimi vozili), ki so najprej omejili širitev požara v naravo, nato pa ga pogasili in pogorelo seno zalili z večjo količino vode. Pri odvozu sena jim je na pomoč priskočil tudi voznik delovnega stroja.

PGD Materija
Na travniku, v bližini avtokleparske delavnice, je zagorelo 33 velikih bal sena.

Šlo je za podtaknjen požar

V preteklosti so v Povžanah in okolici že zagorele bale, nazadnje letošnjega aprila, ko jih je zgorelo okrog 50, in lanskega septembra (okrog 70). 

Predsednik PGD Materija mag. Valter Fabjančič, ki je bil včeraj zjutraj tudi na intervenciji, je za Svet24 dejal, da je bil požar podtaknjen. A to na tem območju na žalost ni nič kaj novega. V preteklosti so v Povžanah in okolici namreč že večkrat zagorele bale, nazadnje aprila letos, ko jih je zgorelo okrog 50, in septembra lani (okrog 70). In za vse podtaknjene požare naj bi bila kriva, tako sumijo domačini, ista oseba. Šlo naj bi za domačina iz teh krajev, starega okrog 25 oziroma 30 let. In to še ni vse. Veliko domačinov sumi, da je prav ta požigalec letošnjega 8. aprila, bil je petkov popoldan, podtaknil požar tudi v proizvodni hali podjetja Purplatex v Povžanah. Takrat je proizvodni objekt v velikosti 15 krat 50 metrov zgorel v celoti. Uničeni so vsi stroji, izdelki, zaloge, material … »Zgorelo je 25 let trdega dela,« je takrat dejal lastnik podjetja Purplatex Hektor Šepič.

PGD Materija
Na intervenciji je sodelovalo 15 gasilcev PGD Materija in štirje gasilci ZGRS Sežana.

Zadevi priti do dna

Domačini pravijo, da naj bi bil za vse podtaknjene požare v zadnjem času kriv moški, star od 25 do 30 let. Tudi za aprilskega, ko je zagorelo v proizvodni hali podjetja Purplatex.

»Ali ima požigalec težave sam s sabo, ali bi rad škodoval drugim domačinom, ali je jezen na gasilce ... Dejstvo je, da bi ga morali čim prej izslediti in zadevi priti do dna,« nam je včeraj dejal eden od domačinov Povžan, ki je, logično, zelo jezen na domnevnega požigalca. Jezen in ogorčen je seveda tudi Peter Ivančič iz sosednje vasi Hotična, lastnik bal, ki so zgorele včeraj zjutraj pod Povžanami. »Zgorelo je mojih 33 velikih bal, vsaka je tehtala približno 350 kilogramov. Ena bala stane približno od 35 do 40 evrov, k škodi pa je treba prišteti še druge stroške. Skupno mi je požigalec naredil od 1500 do 1700 evrov škode,« je za naš časnik povedal Ivančič in dodal, da tudi sam sumi, da gre za istega požigalca. »Požigalec mora biti domačin, saj je točno vedel, kje se bale nahajajo. Gotovo pozna to območje,« je zaključil.

PGD Materija
Šlo je za podtaknjen požar, škoda je velika.