Po zastrupitvi

Britanski zunanji minister Putina primerjal s Hitlerjem

J.P.
22. 3. 2018, 09.04
Posodobljeno: 22. 3. 2018, 09.10
Deli članek:

Kar so za Hitlerja bile olimpijske igre leta 1936, bo za Putina svetovno prvenstvo v nogometu.

Profimedia
Boris Johnson

Minister za zunanje zadeve in zadeve Velike Britanije Boris Johnson se zgraža ob misli, da se bo lahko ruski predsednik po nedavni aferi zaradi zastrupitve vohuna Sergeja Skripala v Salisburyju poveličeval na nogometnem turnirju. Namignil je celo, da bi nogometnim navdušencem lahko pihali na dušo, naj ne odpotujejo v Rusijo, a ta odločitev še ni bila sprejeta. Je pa opozoril, da je bil za njihovo varnost zadolženi diplomat med 23, ki so bili izgnani iz Kremlja. Johnson je očitno razdvojen – po eni strani bi angleško ekipo raje zadržal doma, po drugi pa jih noče kaznovati.

Sovraštvo in jeza

Rusi so se na njegove izjave že odzvali. Predstavnica za stike z javnostmi ga je obtožila, da je »zastrupljen s sovraštvom in jezo«.
Johnson je prepričan, da sledi iz Salisburyja vodijo v Kremelj in povsem do vrha.

Primerjava

Za primerjavo Adolfa Hitlerja in Vladimirja Putina je sicer zaslužen laburist Ian Austin. Johnson se z njim strinja: »Misim, da je primerjava z letom 1936 povsem na mestu. Misel, da bi se Putin poveličeval na tem športnem dogodku, učinkuje emetično.« Z drugimi besedami: sili ga na bruhanje.