Turistična patrulja

Turistična patrulja je že četrtič ocenila slovenske občine

Zoran Franc / Novice Svet24
22. 3. 2018, 07.30
Posodobljeno: 22. 3. 2018, 07.42
Deli članek:

Zimska turistična patrulja je zaključena. Sprehodili smo se predvsem skozi manjša slovenska mesta, ki so turiste od blizu in daleč, v večji meri navdušila. Stkali smo 16 zgodb o slovenski tradiciji, ponosu in življenju, ki smo jim sledili vse do novembra do marca.

osebni arhiv

Turistična patrulja je tokrat doživela za četrto ponovitev zapovrstjo. V drugi zimski turistični patrulji smo obiskali 16 mest in tako znova prečesali Slovenijo po dolgem in počez. Turisti, ki so ocenjevali slovenska mesta, so bili z obiski načeloma zadovoljni. Seveda pa se ob hvali tu in tam znajde tudi graja, pripomba ali namig, ki dobrohotno govori o tem, kaj bi bilo smiselno izboljšati, predrugačiti, spremeniti.

V JESENICAH BO TREBA ZAVIHATI ROKAVE

Tokratno turistično patruljo smo začeli konec novembra, ko smo na Jesenice poslali Ganca Erica.

osebni arhiv
Eric iz Gane je obiskal in ocenil Jesenice

Erik je sodeloval že v prejšnjih akcijah turistične patrulje, zato je bila tokratna ocenitev zanj mačji kašelj. A ga Jesenice, kot turistom najboljša občina, niso ravno prepričale. Povedal je, da gre za industrijsko mesto, ljudje so nezaupljivi in zaprti vase. »Da bo mesto postalo prijazno turistom, bo treba še marsikaj postoriti,« je kritično dodal Eric, ki je Jesenicam pripisal 56 točk, medtem ko ste vi mestu pripisali zgolj 12 glasov.

TRI SRCA SO AMERIČANA SKOPO NAVDUŠILA

Z Jesenic smo se nato odpravili v severovzhodni del Slovenije in tam obiskali Radence. Tja smo poslali Američana Williama in Robija, prav tako stara znanca turistične patrulje. Če sta na minulih ocenjevanjih uživala, se ju je tokrat polotila smola. Prek spletne strani Airbnb sta najela hišo, kjer ni delovala kurjava, pozneje pa je tudi zmanjkalo elektrike.

osebni arhiv
Robi je posnel spominsko fotografijo v improvizirani steklenici prve Radenske.

Informacij o kraju se v turističnoinformacijskem centru (Tic) ni ravno trlo, pa tudi kulinarična ponudba se je prej spretno izmikala kot ponujala. A fanta sta se odločila zadevo izpeljati po svoje. Nista se prepustila dolgčasu in si tako poleg občine Radenci ogledala še precejšnji del Prlekije in Prekmurja. Obisku sta namenila 66 točk, medtem ko ste bralci občini namenili 81 glasov.

PRIJAZNI SEŽANČANI SO NAVDUŠILI S HRANO

S severovzhoda smo se zapeljali na povsem drugi konec Slovenije, v Sežano. Mesto sta ocenila Juan in Veronica, ki sta pri nas na študijski izmenjavi in prihajata iz Španije. Nad majhnim mestecem, ki po stilu gradnje precej spominja na sosednjo Italijo, pa tudi nad ljudmi sta bila pozitivno presenečena, a povsem razočarana nad turistično ponudbo. Tisto, kar je pri vsem skupaj štrlelo iz povprečja, je bila hrana, ki je bila Juanu in Veronici pisana na kožo. Opozorila sta na prijazne domačine, ki so ju prijazno sprejeli. Zato je bilo slovo kljub porazni turistični ponudbi težko. Odločila sta se, da mestu ponudita še eno priložnost in ga obiščeta v toplejših mesecih. Občini sta namenila 64 glasov, bralci pa ste poslali 58 glasovnic.

osebni arhiv
Že sam sprehod skozi mestece ju je popolnoma prevzel.

MEDVEŠKO TEKMOVANJE V VINU IN ČAJIH

Pa smo jo mahnili tudi v Medvode. Pravzaprav jo je tja popihala Munyeong, ki prihaja iz Južne Koreje in je trenutno na študijski izmenjavi, a si želi ostati pri nas, saj je tukaj našla partnerja.

osebni arhiv
Munyeong je na božičnem sejmu kljub mrazu zelo uživala.

Munyeong je v Medvodah uživala predvsem na mestnih stojnicah, ki so se šibile pod težo božičnih dobrot in okraskov, se udeležila pokušine ob tekmovanju vina in čajev ter po drugi strani bentila nad težavami, ki so se druga za drugo vrstile v hotelu. Kljub številnim nezgodam je mestu namenila 74 točk, medtem ko ste bralci občino Medvode z 229 oddanimi glasovnicami zavihteli na najvišjo stopničko.

TREBNJE JE NAVDUŠILO Z INŠTRUMENTI

Tudi na dolenjski konec nismo pozabili. Občino Trebnje sta obiskala Anila in Kamran, ki prihajata iz Pakistana. Ogledala sta si galerijo, se preizkusila na različnih inštrumentih, ki jih imajo v prostorih pihalnega orkestra, se sprehodila skozi bogato tržnico in uživala v odlični kulinariki. Mestece sta v času obiska ocenila z oceno 75,5, bralci pa ste občini prinesli drugo mesto s 189 poslanimi glasovnicami.

BOHINJCI SO POSTREGLI S STARIMI SLOVENSKIMI OBIČAJI

No, z Dolenjskega pa na Gorenjsko – v Bohinj, natančneje. Tja smo poslali Colina in Diane, ki sta prav tako že stara znanca turistične patrulje. Pravita, da sta zaljubljena v Slovenijo in jima življenje pri nas, kjer živita že pet let, več kot ustreza. »To je raj na zemlji,« sta prepričana. Vrnimo pa se k obisku Bohinja. Uživala sta. V času obiska sta srečala skupino, ki je izvajala star slovenski običaj otepanja, se sprehodila do pokopališča padlih v prvi svetovni vojni, uživala v kulinaričnih dobrotah in se navduševala nad čudovitimi razgledi. Občini sta namenila 84 točk, medtem ko ste ji bralci namenili 58 glasov.

Osebni arhiv
Colin in Diane sta bila očarana nad Bohinjskim jezerom in okolico.

V RAZKRIŽJU, NI DA NI

Jakuba in Anno, ki prihajata iz Poljske, smo poslali na Razkrižje. Pričakovala nista veliko, pa tudi prijatelji, ki jih imata v Sloveniji, jima o kraju niso znali povedati kaj zanimivega, zato je bilo presenečenje in navdušenje toliko večje. Ogledala sta si prazgodovinski muzej, obiskala čevljarsko delavnico, se navduševala nad hiškami, zgrajenimi pod zemljo, se preizkusila v kovaški delavnici ter pokušala domače likerje in številne domače dobrote. Ocena? Zavidljivih 92 točk, kar je Razkrižje uvrstilo na drugo mesto po izboru turistov. Bralci ste bili sicer z glasovi precej skromni, občini ste privoščili le 23 glasov.

osebni arhiv
Privoščila sta si tudi nekaj odličnih domačih likerjev.



SKROMNE RUŠE

»Gremo na Štajersko, gledat, kaj delajo …« Tokrat v Ruše. Tja smo poslali Čehinjo Ano in Norvežana Pipajna. Nekoliko razočarana, ker v mestu ni veliko kulturnih znamenitosti in Tica, sta svoje raziskovanje preusmerila k naravnim znamenitostim, in se tako sprehodila ob reki Dravi, po Srečni poti, kjer so razstavljene številne skulpture, izpustila nista niti obiska kegljišča. Mestece sta ocenila z 68 točkami, bralci pa ste mu namenili zgolj pet glasov, zato se je občina po izboru bralcev uvrstila na sam rep.

JEZERSKO JE PRINESLO ŽULJE

Med hribe in gore, na Jezersko, smo poslali Alicio in Donato iz Nizozemske. Dekleti, ki sta pri nas na študijski izmenjavi, sta se v času odkrivanja severnega čudeža imeli odlično, a je treba dodati, da sta si pri osvajanju klancev v bližini njunega prenočišča prigarali tudi nekaj žuljev in potu. »Kar Nizozemci imenujemo hrib, Slovenci imenujete izboklina na cesti,« je povedala Donata.

osebni arhiv
Dekleti sta se trudili tudi sami orientirati po kažipotih.

Pohvalili sta predvsem kulinarično ponudbo in spletno stran, nista pa pozabili omeniti prijaznih domačinov. Mestecu sta tako namenili 72 točk, medtem ko ste se bralci odločili Jezerskemu nameniti 24 glasov.

V ČRNI NA KOROŠKEM JE VSE SPALO

Še ostajamo nekje na severu države, a hese pomikamo nekoliko bolj vzhodno. Poglejmo še na Koroško, natančneje v Črno na Koroškem. Tam je bilo za naši turistični izvedenki, Jule in Sophio, ki prihajata iz Nemčije, tudi zares vse skoraj črno. Karkoli sta si dekleti želeli ogledati, je bilo v času njunega obiska zaprto ali nedostopno, saj so zimske razmere onemogočale ogled marsikatere znamenitosti. Dekleti sta občino kritično ocenili in ji dodelili 60 točk, medtem ko ste bili bralci z glasovnicami nekoliko radodarnejši in ste občini s 94 glasovi priborili četrto mesto.

 VELIKE LAŠČE SO ZAVITE V ZIMO

Razočaranje je prva beseda, ki sta jo Tomasz in Agnieska izrekla po obisku občine Velike Lašče. Res je v času njunega obiska pri nas strašila »teta« zima in tako onemogočila številne oglede. A tudi sicer so bili v Ticu, kamor sta Poljaka vztrajno pisala že nekaj tednov pred obiskom, neodzivni. Tomasz in Agnieska zaradi snega in slabih razmer na cestah nista mogla do koče, kjer bi prenočevala. Naslednji dan pa sta zaradi slabih transportnih povezav morala najeti celo avtomobil. Občino sta ocenila s 46 točkami in ji tako pripisala zadnje mesto, na samem repu pa so občino pustili tudi bralci, z 11 glasovi.

osebni arhiv
V slaščičarni sta si privoščila odlične krofe in še nekatere druge sladice.

MOZIRSKA PUSTNA POVORKA

Slovenska mesta so pozimi, ko jih pobeli snežna odeja, zavita v zimski spanec in ponujajo bore malo radovednim turistom in obiskovalcem. Tako je bilo tudi v Mozirju, kamor smo poslali Gabrielo, Jakuba in Mario. Mozirski gaj je bil potopljen v zimsko spanje, a je zato k obisku vabilo smučišče Golte, na katerega sicer trojica ni bila pripravljena. Za dobro jutro jih je presenetil mozirski pustni sprevod, uživali pa so tudi v wellnessu, ki ga je ponujal izbrani ponudnik nočitve. Mozirju so pripisali 68 točk, bralci pa so mestece s 122 glasovi zavihteli na tretje mesto.

SKROMNO MESTECE OZKIH ULIČIC

Majhno speče mestece z italijanskim pridihom sta obiskala Samantha in Graham, ki prihajata iz Anglije. Kanal ob Soči je v tem času ponujal manj kulinaričnih užitkov kot običajno, a se je brez posebnega napora kitil s številnimi kulturnimi in naravnimi znamenitostmi, v katerih pa sta Angleža nadvse uživala. Mestece, ki sta mu dodelila 78 točk, želita obiskati tudi poleti. Bralci pa ste mu namenili 46 glasov.

BISER, KI GA JE TREBA ODKRITI

Ta »pozabljeni« biser, kot je Ilirsko Bistrico opisala Aysegul, ki prihaja iz Turčije, čaka, da ga turisti ponovno odkrijejo. Uživala je v čudovitem Kindlerjevem parku in si ogledala številne spomenike, posvečene vojakom, padlim v prvi svetovni vojni. Pri raziskovanju je ni ustavil niti mrzel veter, saj je narava tako le še pristneje pokazala življenje v kraju. Aysegul je spečemu mestecu namenila 74 točk, zelo blizu pa so bili tudi glasovi bralcev. Ti so mestu dodelili 69 glasov.

PRESENEČENJE NA VSAKEM KORAKU

V Gorenjo vas - Poljane smo poslali Čilenca Juana Carlosa in njegovega prijatelja Andresa, ki prihaja iz Španije. Obisk ju je povsem navdušil. »Slovenija me nikoli ne neha presenečati. Ta izlet je bil nepozabno doživetje in domačini so naju toplo sprejeli,« je doživetje opisal Juan Carlos. Preizkusila sta se v sankanju in balinanju, si ogledala kmetijo Pustotnik in nadvse uživala v naravi. Mestu sta priborila prvo mesto s 94 točkami, medtem ko ste mu bralci namenili 24 glasov.

Osebni arhiv
Juan Carlos (desno) iz Čila in njegov prijatelj Andres iz Španije.

AVTOŠTOP ŠE ZMERAJ ŽIVI

In ostalo je le še eno mestece, ki so ga tuji turisti ocenili minuli vikend, Bistrica ob Sotli. Mestece se skriva na vzhodu, tik ob meji s Hrvaško. Obiskala sta ga Irca Laura in Graham, ki sta se do svojega cilja odpravila kar z avtoštopom. Povedala sta, da sta se imela lepo, a sta pogrešala predvsem Tic, ki ga v kraju nista našla, in ponudbo na področju spominkov. Slabo je organizirana tudi spletna stran, nadvse pa sta pohvalila gostoljubne domačine, kulinariko in ponudbo kulturnih vsebin. Odločila sta se mestu nameniti 63 točk, bralci pa ste Bistrici ob Sotli dodelili 12 glasov.

Vsem občinam, ki so sodelovale v projektu, se prijazno zahvaljujemo za sodelovanje, hkrati pa jih 14. aprila vabimo na dogodek Športni Svet – Dobrodelna Dobrna, kjer jim bomo tudi podelili priznanja in razglasili najboljše tri po izboru bralcev ter turističnih izvedencev. Pridite tudi vi!