Posledice

VIDEO: Naključje ali karma? Lulal v dvigalu in obtičal

R.T.
27. 2. 2018, 09.14
Posodobljeno: 27. 2. 2018, 09.24
Deli članek:

Za marsikoga je strah pred tem, da bi obtičal v dvigalu, neznosen. Ampak kaj, če v njem obtičite zaradi lastnih dejanj?

CGTN

Varnostna kamera v kitajskem mestu Čongking je v petek posnela incident v dvigalu. Kakor je razvidno na posnetku, fant, ki se pelje v dvigalu, tega namenoma onečedi s svojim urinom. A ko dvigalo prispe, se vrata ne odprejo in fant obtiči v njem.

V stanju panike začne fant pritiskati po gumbih, ki jih je pred tem onečedil, a vrata se ne dajo, poleg tega pa začnejo tudi utripati luči.

Fanta so iz dvigala morali rešiti vzdrževalci, ki so kasneje tudi pregledali varnostni posnetek in ugotovili, da je za nevšečnost kriv prav tisti, ki so ga iz godlje reševali.

Sindrom malega cesarja

Posnetek je preplavil kitajsko medmrežje, na katerem so fantovo vedenje mnogi obsodili, a ne gre za osamljen primer. Iz te vzhodnoazijske države namreč vse večkrat poročajo o objestnem obnašanju otrok, nekaj kar je nadvse nenavadno za kulturo prežeto s strogimi pravili konfucijanstva.

Porast tovrstnega obnašanja pri otrocih Kitajci imenujejo sindrom malega cesarja. Po tem, ko so kitajske oblasti leta 1979 uvedle politiko enega otroka, so se počasi začeli pojavljati nepredvideni problemi. Danes je, kot posledica te politike, na kitajskem 32 milijonov več mladih moških kot mladih žensk. Poleg tega je večina urbano vzgojenih otrok bila edincev, kar naj bi znova slabo vplivalo na njihov osebnostni razvoj, saj so jim družine namenjale vso pozornost.

Tako so se vzorci obnašanja, ki smo jih pri nas poimenovali z izrazi kot so narcisizem, sindrom Doriana Graya in nečimrnost, začeli pojavljati tudi na Kitajskem.