Mraz

Zmotno prepričanje, ki pripelje vašo žival k veterinarju

G.G.
27. 2. 2018, 08.13
Posodobljeno: 27. 2. 2018, 08.15
Deli članek:

Ko pritisne mraz, se ljudje primerno oblečemo, kako pa je potrebno poskrbeti za živali?

Profimedia
Obleči je potrebno predvsem mladiče in starejše pse.
Poleg ustrezne hrane naj bo zagotovljeno tudi gibanje živali na nesoljenih površinah.

Profimedia

Temperature so te dni padle krepko pod ledišče. Naši hišni ljubljenčki na sprehodih s tem praviloma nimajo težav. "Psi, ki so normalno aktivni in se med sprehodom več gibljejo, ne potrebujejo dodatne zaščite pred mrazom," pojasnjuje Mirjam Blatnik iz ambulante za male živali VET BM. Bolj pozorni moramo biti na mladiče in starejše živali. Te imajo namreč slabšo termoregulacijo, zato jih ob daljših sprehodih oblečemo. Zgolj kožušček ne zaščiti živali, ki so imele operativne posege in jim dlaka še ni povsem zrasla. Tudi njih s primerno obleko zaščitimo pred mrazom.

Zunanjim zagotoviti toplejšo hiško

Še bolj pozorno moramo poskrbeti za živali, ki bivajo zunaj. Tudi policija opozarja, da jim je v času polarnih temperatur in ostrega vetra potrebno zagotoviti bivanje v prostorih z nekoliko višjimi temperaturami (garaža, lope) ali v hiškah z ustrezno podlago, zastori in izolacijo.

Profimedia
Za zunaj živeče pse je potrebno pozimi še bolj pazljivo poskrbeti.

Ne lomite ga z ledeno mrzlo vodo

Tudi konje je dobro dodatno zaščititi z odejami, predvsem pa potrebujejo več krme, ker se tako grejejo.

Profimedia

Paziti velja tudi na prehrano in še zlasti na zagotovitev pitne vode. Povsem zmotno je sklepanje, da si živali potešijo žejo s snegom ali ledom, "ta jim največkrat celo škodi in je vzrok pogostih obiskov pri veterinarju v zimskih mesecih," opozarja Blatnikova.

Živalim kajpak ne prija niti premrzla voda. Zgodi se lahko tudi, da voda zamrzne, zato obstaja celo nevarnost dehidracije. Nasvet Blatnikove: "Zunaj živečim psom, mačkam, tudi konjem in ostalim živalim je priporočljivo vsaj enkrat na dan dodati malo tople vode."

Pozimi pogosteje pride do dehidracije, kajti živali ne dobijo dovolj tekočine, ali zato ker jih voda zamrzne ali pa jim je premrzla in jo nerade pijejo. Zato je priporočljivo vsaj enkrat na dan dodati malo tople vode, zunaj živečim psom, mačkam, tudi konjem in ostalim živalim. Napačno je predvidevati, da si žejo potešijo s snegom ali ledom! Ta jim največkrat celo škodi in je vzrok pogostih obiskov pri veterinarju v zimskih mesecih.