Zaradi malomarnosti v krsto

5-letnica umrla, ko jo je zaradi 10-minutne zamude zavrnila zdravnica

R.T.
27. 2. 2018, 09.28
Posodobljeno: 27. 2. 2018, 09.33
Deli članek:

Pet let stara deklica z nevarno obliko astme je bila naročena pri zdravniku, vendar je obisk za deset minut zamudila. Končala je v krsti.

Twitter
Ellie-May Clark je umrla zaradi hudega astmatičnega napada in malomarnosti zdravnikov.

V Združenem kraljestvu se nadaljuje preiskava tragične smrti 5-letne Ellie-May Clark, ki je januarja 2015 po težavah z dihanjem in hojo za deset minut zamudila obisk pri zdravniku.

Razsodišče v Newportu na jugu Walesa je zaslišalo dekličino mamo Shanice Clark, ki je podrobneje osvetlila dogajanje usodnega dne. Ko Ellie-May zaradi zdravstvenih težav ni bila sposobna opraviti poti od svoje osnovne šole do doma, jo je tam ob 15. uri pobrala in nemudoma poklicala v bolnišnico Grange Clinic. Moledovala jih je, naj na dom nujno pošljejo zdravnika. To so zavrnili in ji šele ob 16.35 uri sporočili, da se lahko na nujnem pregledu v bolnišnici zglasi ob 17. uri. Čeprav jih je mati opozarjala, da zna biti to za malo Ellie-May že prepozno, jima ni preostalo drugega. Tja sta prispeli ob 17.05, kjer sta obtičali v vrsti pred recepcijo. Do receptorke sta se nato prebili nekje med 17.10 in 17.18 uro. Ta je v pisarno poklicala zdravnico Joanne Rowe, ki pa je odvrnila, da se morata zaradi več kot 10-minutne zamude pri njih znova zglasiti zjutraj. Zdravnica se je namreč držala »10-minutnega pravila«, na podlagi katerega ne sprejema bolnikov, ki se tega »roka« ne držijo.

Profimedia
Brandi Clark, babica tragično preminule 5-letnice.

Malomarnost in smrt

Pred razsodiščem je bilo razkrito tudi, da je bila Rowova v preteklosti seznanjena, da Ellie-May trpi za hudo obliko astme, vendar tega ni ustrezno zabeležila v zdravstveno dokumentacijo. V oči bijejo tudi trditve, da ju receptorka ni vprašala, zakaj zamujata in v kakšnem zdravstvenem stanju je deklica, ter jima svetovala, kaj storiti, če se njeno stanje poslabša.

Shanice in Ellie-May sta se morali vrniti domov, kjer sta nato ob družbi inhalatorja preživljali dramatičen preostanek dneva. Ob približno 22.30 uri je mati iz spalnice zaslišala močan kašelj. Ko se je z inhalatorjem v roki znova odpravila do hčerke, jo je pričakal šok. »S postelje je padla na tla. Prižgala sem luči ter videla, da ima obraz in roke povsem modre. Nemudoma sem poklicala reševalce,« je pojasnila Shanice. Ellie-May je umrla kmalu po prihodu v bolnišnico.

Rowova, ki se je družini v preteklosti sicer že opravičila, je na vprašanje, zakaj v urgentni ambulanti uporablja »10-minutno pravilo«, pojasnila: »Če moraš zjutraj ali popoldne sprejeti 25 bolnikov, med številni med njimi pa obisk zamudijo za 15 ali 20 minut, svojega dela nikoli ne boš opravil.«

Po navedbah mrliškega oglednika je bila za 5-letnico usodna bronhialna astma.