Človek brez državljanstva

FOTO in VIDEO: Kaos: nekdanjega predsednika aretirali in znova "izgubili"

S.R./STA
5. 12. 2017, 15.08
Posodobljeno: 5. 12. 2017, 16.26
Deli članek:

Množica je nekdanjega gruzijskega predsednika Mihail Sakašvilija, ki ga je danes v Kijevu aretirala ukrajinska policija, rešila iz policijskega avtomobila.

Profimedia
Ukrajinske oblasti so Sakašvilija aretirale zaradi "sodelovanja v kriminalni združbi".

Privrženci 49-letnega politika so blokirali cesto v središču Kijeva, razbili šipo na policijskem avtomobilu, sneli vrata in ga izpustili ven. Sakašvili, obkrožen z množico, je nato ljudi pozval, naj se podajo pred parlament in zahtevajo odstavitev predsednika in "njegove bande". 

"Na milijone nas je, smo zelo močni. Gremo v parlament, kjer bomo zahtevali odstavitev," je dejal.

Sakašvili, ki se je iz podpornika prozahodne vlade v Kijevu preobrazil v njenega nasprotnika, je septembra z množico podpornikov na silo vstopil iz Poljske v Ukrajino. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko mu je pred tem odvzel ukrajinsko državljanstvo, ki ga je prejel leta 2015.

Profimedia
Kaos v Kijevu.

Takrat je bil namreč imenovan za guvernerja ukrajinske Odese, a je leto in pol pozneje odstopil in pri tem Porošenka obtoževal korupcije. Po vrnitvi v Ukrajino je 17. oktobra zbral več tisoč protestnikov, ki so na ulicah Kijeva od vlade zahtevali okrepljeno delovanje proti korupciji.

Nad Sakašvilijem visi tudi zahteva gruzijskih oblasti za izročitev zaradi očitane zlorabe položaja. Potem ko je prejel ukrajinsko državljanstvo, so mu gruzijskega odvzeli, tako da je trenutno brez državljanstva.

Profimedia
Kaos v Kijevu.

Profimedia
Kaos v Kijevu.

Profimedia
Kaos v Kijevu.

Profimedia
Kaos v Kijevu.