Panika

Nekdanji predsednik grozil, da bo skočil s strehe

J.P.
5. 12. 2017, 08.56
Posodobljeno: 5. 12. 2017, 09.39
Deli članek:

Nekdanji gruzijski predsednik je grozil, da bo skočil s strehe stavbe v Kijevu, potem ko naj bi ukrajinska policija prišla preiskat njegovo stanovanje.

Profimedia
Miheil Saakašvili

Miheil Saakašvili (49) je septembra prišel v Ukrajino, čeprav je ostal brez državljanstva, zaradi česar je bil spoznan za krivega nezakonitega prečkanja meje. Danes se je zatekel na streho stavbe v Kijevu, potem ko je ukrajinska policija prišla preiskat njegovo domovanje. Saakašvili je grozil, da bo skočil. "Hočejo me ugrabiti, ker bi rad zaščitil Ukrajince," je nagovoril zbrane, ko je stal na strehi. "To so hoteli izvesti na skrivaj, a se jim ni izšlo."

Na koncu so ga s strehe pospremili pripadniki varnostnih sil.

V rodni Gruziji sicer zahtevajo njegovo izročitev, saj je obtožen korupcije.

Dvakrat predsednik

Za gruzijskega predsednika je bil prvič izvoljen na izrednih predsedniških volitvah januarja 2004. Zmagal je s 96 odstotki glasov. Drugič je bil izvoljen januarja 2008, a z manjšo podporo, njegova priljubljenost je padala. Ljudem se je zameril zaradi izgubljene rusko-gruzinske vojne, izgube ozemlja Južne Osetije ter ruskih gospodarskih sankcij. Leta 2012 je njegova stranka na parlamentarnih volitvah izgubila večino.