Novice / Slovenija

Jani Prednik

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik pristal v bolnišnici

R.T.
25. 4. 2024, 15.21

Vodja poslanske skupine Socialnih demokratov Jani Prednik naj bi po neuradnih informacijah pristal v bolnišnici.

pogrešana, katjuša turičnik

V neznano je odšla 17-letna Katjuša

G.G.
25. 4. 2024, 13.54

Njeni starši so zaskrbljeni. Policisti se obračajo na javnost.

emilija stojmenova duh

Mariborski Izum gosti predstavnike največjih evropskih superračunalnikov

S.Č./STA
25. 4. 2024, 11.52

Mariborski Institut informacijskih znanosti (Izum) danes gosti predstavnike največjih evropskih superračunalniških centrov. Uvodnega dela srečanja se je udeležila tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, ki je poudarila, da po postavitvi največjega superračunalnika pred tremi leti že potekajo pogovori za izgradnjo še večjega.

Čokoladno Alpsko mleko

Čokoladno Alpsko mleko in Versilfood zmrzjeno gozdno sadje se umikata s prodaje

S.Č./STA
25. 4. 2024, 11.11

V zadnjih dneh so se pojavili pomembni odpoklici živil zaradi potencialnih tveganj za javno zdravje. Med najnovejšimi odpoklici so tudi izdelki priznanih proizvajalcev, ki so bili umaknjeni iz prodaje zaradi različnih varnostnih razlogov.

karitas

Slovenska karitas zbrala dobrih 19 ton doniranih izdelkov

S.Č./STA
25. 4. 2024, 10.51

Slovenska karitas je razdelila dobrih 19 ton izdelkov, ki so jih v drugi polovici marca darovali kupci v vseh trgovinah Hofer po Sloveniji, so sporočili iz podjetja. Gre za dobrodelno akcijo Slovenske karitas in Hoferja, s katero so letos pomagali 1000 družinam v stiski.

kitara

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula

R.T./STA
25. 4. 2024, 09.56

V 84. letu je pred dnevi umrl kitarist, glasbeni pedagog in muzikolog Tomaž Šegula, ki velja za utemeljitelja slovenske kitaristike, piše portal MMC. Zavzemal se je, da je kitara v slovenskih glasbenih šolah postala enakovredna drugim glasbilom. Je avtor zbirke učbenikov Mladi kitarist, ki so nepogrešljivi za učitelje pri poučevanju kitare.

stavka, upravne-enote

Na upravnih enotah bodo zaostrili stavko

R.T.
25. 4. 2024, 09.36

Od 15. maja bodo stavkali vsak delovni dan, do preklica.

evropski parlament

Znani so kandidati SD za evropske volitve

A.S./STA
25. 4. 2024, 07.40

Predsedstvo SD je potrdilo predlog kandidatne liste in programa za evropske volitve. Prvi in zadnji na listi bosta aktualna evropska poslanca Matjaž Nemec in Milan Brglez (SD/S&D), po neuradnih informacijah STA pa na listi ne bo zunanje ministrice Tanje Fajon in pravosodne ministrice Andreje Katič.

protest, narava, nevladne-organizacije, ekologija, okoljevarstveniki

Če bi vsi na svetu živeli kot Slovenci, bi potrebovali 3,4 planeta

U.C./STA
25. 4. 2024, 06.33

Danes obeležujemo dan ekološkega dolga za Slovenijo, ko smo v državi porabili vse razpoložljive vire in ekosistemske storitve, ki jih lahko Zemlja obnovi v enem letu. Dan je letos nastopil teden dni pozneje kot lani. Če bi vsi na svetu živeli kot Slovenci, bi potrebovali 3,4 planeta v velikosti Zemlje.

gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača semena, kaj bo z avtohtonimi sortami?

Mojca Vtič
25. 4. 2024, 06.13

Pritisk semenskih multinacionalk na evropske odločevalce, naj prižgejo zeleno luč gensko spremenjenim rastlinam, je čedalje večji in uspešnejši. Zadnji poskus, ki so ga podprli evropski poslanci, a so nato različni evropski odbori pritisnili na zavoro, je bil letos spomladi. Evropska komisija je namreč predlagala uredbo o rastlinah, pridobljenih z nekaterimi novimi genomskimi tehnikami (NGT).

900831_f090_solis_gradbisce_01

Dolgo pričakovanega hotela morda ne bo

Alenka Penjak
24. 4. 2024, 22.00

Med stene stanovanjsko-poslovnega objekta Solis z olimpijskim bazenom in podzemno garažo bi morali, če bi sledili gradbenemu dovoljenju, umestiti tudi hotel. Pa ga bodo res? Družba Grafist, ki ima v lasti večino površin v Solisu, namreč znova obuja željo, da bi hotelski del dvignila še malo višje, do osmega nadstropja. Občina temu ni naklonjena.

901057_voda_mrzlek_412

Za prebivalce Deskel in Anhovega konec prekuhavanja pitne vode

Mitja Marussig
24. 4. 2024, 20.50

Prebivalci Anhovega, Deskel in okolice zdaj končno brez bojazni odpirajo pipe, vodo, ki priteče iz njih, pa uporabljajo tudi za pitje, ne le za pranje in kuhanje. Priključitev na Mrzlek, ki je zagotovila stabilen vodni vir, so slovesno proslavili v ponedeljek v Desklah. »Srečni smo, da imamo neoporečno vodo. Končno se počutimo enakopravne,« je dejala domačinka z Robidnega Brega.

893776_08-stavbaveznaverlj

Tri milijone evrov je Vežnaver prenakazal kot kratkoročno posojilo. Komu, ne želi razkriti

Primož Cirman, Tomaž Modic
24. 4. 2024, 16.51

Nova razkritja v aferi sodna stavba: kam vse je njen prodajalec Sebastjan Vežnaver prenakazal sedem milijonov evrov, ki jih je le nekaj ur pred tem prejel od države? Je del denarja končal tudi v Dubaju?

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ)

Minister Mesec sporočil, koliko let zavarovalne dobe bo dovolj za upokojitev

G.G./STA
24. 4. 2024, 15.55

V skladu z izhodišči za pokojninsko reformo, ki jih je danes sprejela vlada, bo 40 let zavarovalne dobe dovolj za upokojitev. Kakšni bodo starostni pogoji, pa je še stvar diskusije s socialnimi partnerji.

Dars

Po preiskavah glede Darsa burno med Svobodo in NSi

A.S./STA
24. 4. 2024, 15.38

Član komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) iz Svobode Teodor Uranič je na predsednika Knovsa Janeza Žaklja (NSi) naslovil zahtevo za pojasnila glede očitkov zlorabe komisije ob nadzoru na policiji po aferi Dars v medijih. Žakelj pa želi s pregledom revizijske sledi odkriti, kdo je zaupne informacije posredoval medijem.

nesreča

Po trku avta in cisterne poškodovano osebo odpeljali v mariborsko bolnišnico

A. M.
24. 4. 2024, 14.51

Okrog dvanajste ure sta v Javniku v občini Podvelka trčili osebno in tovorno vozilo.

aleksandar vučić

Vučić o "odvratnih" Slovencih, Fajonova skočila v zrak

A. M./STA
24. 4. 2024, 14.38

Slovensko zunanje ministrstvo je zaradi žaljivih izjav srbskega predsednika Aleksandra Vučića na račun Slovenije po zasedanju Varnostnega sveta ZN o Kosovu na zagovor poklicalo odpravnika poslov na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani, je danes na Brdu pri Kranju povedala zunanja ministrica Tanja Fajon.

predsedniške-volitve

Obeta se hkratna izvedba referendumov in evropskih volitev

A. M./STA
24. 4. 2024, 13.47

Posvetovalni referendumi o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu in o uporabi konoplje bodo, kot kaže, potekali 9. junija, hkrati z evropskimi volitvami. Poleg poslancev Svobode bodo namreč omenjeni datum podprli tudi v Levici. DZ bo sicer o datumu izvedbe referendumov glasoval v četrtek.

Delavci, cesta

Lani v Sloveniji zaradi priseljevanja največ delovne sile doslej

A. M./STA
24. 4. 2024, 12.27

V Sloveniji je bilo lani delovno aktivnih približno 941.300 ljudi, kar je največ doslej. Mesečna rast je bila opazna vse leto razen julija in avgusta, so pred praznikom dela poudarili na statističnem uradu. Delež tujcev med delovno aktivnimi se je povečal na 15 odstotkov.

slika-gozdni-sadezi-IT

V zamrznjenih gozdnih sadežih odkrili norovirus in virus hepatitisa A

D.K.
24. 4. 2024, 12.03

Iz prodaje so zaradi mikrobiološkega tveganja umaknili zamrznjene gozdne sadeže

medved, rjavi medved

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili 176 medvedov

D.K.
24. 4. 2024, 11.47

Ministrstvo za naravne vire in prostor je sledilo mnenju stroke in izdalo odločbo za nadzorovan odvzem iz narave z odstrelom 176 medvedov na območjih z veliko gostoto medveda.

cepljenje, otrok

Pediatri zaskrbljeni zaradi vse več primerov ošpic med otroci

A. M./STA
24. 4. 2024, 11.27

Slovenski pediatri in šolski zdravniki so ob začetku svetovnega tedna cepljenja izrazili zaskrbljenost, ker so se zaradi upada deleža cepljenih otrok in mladostnikov tudi v Sloveniji začele spet pojavljati ošpice in v večji meri spet tudi oslovski kašelj. To je po njihovih navedbah znova resno ogrozilo zdravje in življenje necepljenih oseb.

Zlatan Čordić - Zlatko

V Kinu Šiška bo organiziran koncert v podporo Gazi

A. M./STA
24. 4. 2024, 10.23

V Kinu Šiška bo na mednarodni dan sobivanja v miru 16. maja dobrodelni koncert za Gazo v organizaciji kolektiva En dva svetova, na katerem bodo zbirali sredstva za humanitarno pomoč v Palestini. Prispevke bodo v celoti namenili britanski dobrodelni organizaciji Medical Aid for Palestinians in žrtvam vojne v Gazi.

ekstazi2

Na območju Dobrne zasegli nekaj manj kot 8 kilogramov ekstazija

A. M.
24. 4. 2024, 09.51

Pred slabim mesecem so pri 33-letniku z območja Žalca v hišni preiskavi našli in zasegli dobrega pol kilograma kokaina.

boštjan-koprivnikar, simon-trančar

Zverinskega Bokija, enega najokrutnejših slovenskih morilcev, na Dobu vzel rak

R.T.
24. 4. 2024, 09.23

V zaporu na Dobu je prejšnji petek umrl dvojni morilec Boštjan Koprivnikar, poročajo Slovenske novice. Ugonobil naj bi ga rak.