Pritožba

Franc, ki je med spanjem s sekiro umoril ženo, želi novo sojenje in nižjo kazen

S.R./STA
26. 4. 2024, 11.24
Posodobljeno: 26. 4. 2024, 11.24
Deli članek:

Odvetnik Franca Šterbana iz Brestanice, ki je novembra 2021 s sekiro umoril ženo, predlaga ponovljeno sojenje in znižanje dosojene 15-lenega zaporne kazni.

Dolenjski list
Franc Šterban na današnji seji ni želel biti prisoten.

82-letni Franc Šterban iz Brestanice pri Krškem je bil za umor žene decembra lani znova obsojen na 15 let zapora, a sodba še ni pravnomočna. Obtožnica ga bremeni, da je novembra 2021 s sekiro umoril deset let mlajšo ženo, kar naj bi storil na zahrbten način, medtem ko je spala. Obtoženi je na predobravnavnem naroku dejanje priznal, kot razlog pa navedel jezo, ki ga je popadla po tistem, ko je ugotovil, da naj bi mu žena ukradla precejšnjo vsoto denarja, ki ga je zaslužil med večletnim delom v Nemčiji.

Višje sodišče je zdaj v primeru opravilo pritožbeno sejo. Obramba namreč predlaga ponovljeno sojenje in znižanje dosojene 15-letne zaporne kazni, kar med drugim utemeljuje s postopkovnimi kršitvami, slabim zdravjem obtoženca kot tudi z vprašanjem, ali se je bil obtoženi sposoben braniti. Zagovornik obtoženega Peter Prus Pipuš je danes opozoril, da je bil sodni postopek že v fazi preiskave obremenjen z bistvenimi postopkovnimi kršitvami, pa tudi, da je obtoženi v času ponovljenega sojenja utrpel hujše poškodbe. V priporu je namreč utrpel zlom medenice, zato je bil dlje časa hospitaliziran in povsem nepokreten.

Spomnil je, da je obramba med sojenjem predlagala, da se postavi nov izvedenec psihiatrične stroke pa tudi izvedenec, ki bi pregledal celotno zdravstveno stanje obtoženega. Obtoženi je star in bo v zaporu najverjetneje umrl, že dvakrat je poskušal storiti samomor, je našteval zagovornik. Spomnil je tudi, da je bila med sojenjem obtoženemu ugotovljena nekoliko zmanjšana prištevnost, zato je vprašanje, ali je razumel pravna vprašanja, je izpostavil.

Današnje pritožbene seje se sicer nista udeležila niti obtoženi niti državni tožilec. Obtoženi namreč ni želel biti prisoten na seji. Sodbo bo sodišče izdalo pisno.