Izogibanje davkom

Katere so davčne oaze z evropskega črnega seznama?

S.R./STA
5. 12. 2017, 14.48
Posodobljeno: 5. 12. 2017, 14.53
Deli članek:

Finančni ministri EU so danes v Bruslju v okviru boja proti izogibanju davkom potrdili prvi evropski črni seznam davčnih oaz, na katerega so uvrstili sedemnajst držav oziroma jurisdikcij.

Profimedia
EU je potrdila prvi evropski črni seznam davčnih oaz.

"Danes smo na ravni EU sprejeli seznam držav, ki ne ukrepajo ustrezno v boju proti izogibanju davkom. Ta črni seznam vključuje sedemnajst držav," je povedal francoski finančni minister Bruno Le Maire.

Na črnem seznamu so po neuradnih navedbah Bahrajn, Barbados, Ameriška Samoa, Grenada, Guam, Južna Koreja, Macao, Marshallovo otočje, Mongolija, Namibija, Palau, Panama, Sveta Lucija, Samoa, Trinidad in Tobago, Tunizija in Združeni arabski emirati.

Še 47 jurisdikcij so članice uvrstile na sivi seznam držav, ki trenutno ne izpolnjujejo standardov EU, vendar so se zavezale k spremembi svojih davčnih politik.

Sankcije?

Odprto ostaja vprašanje sankcij proti državam na črnem seznamu. Med možnimi ukrepi se omenja zamrznitev evropskih sredstev ali posebna dajatev na transakcije s temi državami oziroma jurisdikcijami. Francoski finančni minister sicer meni, da brez sankcij seznam nima smisla, a stališča članic glede kaznovanja držav, ki ne spoštujejo pravil, so različna.

Luksemburški finančni minister Pierre Gramegna na primer poudarja, da je dovolj že samo dejstvo, da se država znajde na črnem seznamu, in da učinkovitosti samega seznama ne bi smeli podcenjevati.

Dokončnega odgovora na vprašanje glede sankcij torej danes ne bo. Evropska komisija bo predloge za evropsko rešitev predstavila v prihodnjih tednih. Nekatere države želijo, da vprašanje sankcij ostane povsem v njihovih rokah, kar sproža pomisleke o dejanskem izvajanju kakršnih koli kazenskih ukrepov.

Pometanje pred lastnim pragom

Veliko je tudi kritik, zakaj se unija osredotoča na davčne oaze zunaj svojih meja, lastne hiše pa ne uredi, pri čemer se med problematičnimi članicami pogosto omenja Luksemburg. Luksemburški minister poudarja, da Luksemburg ni na nobenem seznamu, ker je v istem čolnu kot preostale članice EU ter spoštuje evropske in mednarodne standarde v boju proti izogibanju davkom.

Evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici odločno zavrača, da bi bile v uniji davčne oaze. Govoriti je po njegovih besedah mogoče le o prepovedanih praksah, nikakor pa ne o davčnih oazah.