Trpljenje

FOTO: Zdravnik o severnokorejskemu prebežniku: Take parazite sem videl le v učbeniku

J.P.
5. 12. 2017, 13.46
Posodobljeno: 5. 12. 2017, 13.59
Deli članek:

Sredi novembra je tekel za svoje življenje. Streli so ga vseeno dosegli.

Reuters
Lee Cook Jong

Profimedia
Tako je obležal.

Kirurg, ki je severnokorejskemu prebežniku rešil življenje – pripadniki režima so ga štirikrat ustrelili –, je spregovoril o izkušnji.

Lee Cook Jong je za 24-letnika dejal, da je bil kot »razbit kozarec« – drastična izguba krvi je terjal več transfuzij. Vendar pa je zdravniška obravnava razkrila, da strelne rane niso edina nesreča, ki ga je prizadela. Oh Chong Song je v južno sosedo pribežal poln zajedavcev in okužen s hepatitisom B.

Takih zajedavcev kirurg še ni videl.

Veliko krvi

»Njegovi vitalni znaki so bili nestabilni, umiral je od nizkega krvnega pritiska, umiral je od šoka,« je Lee povedal za CNN. »Bil je kot razbit kozarec, potreboval je res veliko krvi.«

Oh je bil hudo ranjen. En naboj je končal v njegovem kolenu, drugi v roku, tretji v hrbtu, četrti mu je prestrelil ramo in končal v njegovem prsnem košu. Vseeno je južnokorejskemu zdravstvenemu osebju uspelo rešiti prebežnikovo življenje.

Prebeg se je zgodil v bližini skupnega varnostnega območja, ki sicer služi uradnim srečanjem med Severno in Južno Korejo. Vojaki so nanj izstrelili več kot 40 nabojev in ga vsaj petkrat zadeli, številne krogle pa so poletele tudi v Južno Korejo, pri čemer je eden od vojakov celo prečkal demarkacijsko črto, s čimer je Severna Koreja kar dvakrat kršila sporazum o premirju iz leta 1953.

Hepatitis B in zajedavci – nekateri dolgi tudi več kot 25 centimetrov – so posledica slabe prehrane in higiene, ki že več desetletij pestijo Severno Korejo, še poroča CNN. »V 20 letih kirurške kariere sem kaj takega videl le v učbeniku,« je dejal Lee.

Uspelo mu je

Oh se je na drugo stran meje pognal 13. novembra. Tik ob meji je ustavil svoje povsem uničeno terensko vozilo in se med švigajočimi naboji prebil na južno stran. Obležal je na kupu listja, dokler ga ni južnokorejska vojska prepeljala v bolnišnico.

Videoposnetek so objavili Združeni narodi.

Čez Kitajsko

V povprečju v Južno Korejo prebegne več kot tisoč državljanov njene severne sosede, a se je ta številka znižala, od kar vlada Kim Jong Un.

Večina pot ubere čez Kitajsko.