Egipt

Mučijo jih kot po tekočem traku

L.T.
6. 9. 2017, 15.12
Posodobljeno: 6. 9. 2017, 15.26
Deli članek:

Kairo je dal zeleno luč za mučenje političnih zapornikov, trdijo nevladniki.

Reuters

Wikipedia
Nekdanji egiptovski predsednik Mohamed Morsi.

Nevladna organizacija Human Rights Watch (HRW) je ostro kritizirala egiptovske oblasti, ki da mučijo politične zapornike kot po tekočem traku. Zeleno luč za sistematično mučenje pridržanih je dal sam egiptovski predsednik Abdul Fattah al-Sisi.

Nevladniki v poročilu trdijo, da je notranje ministrstvo razvilo »tekoči trak« zlorab zapornikov, z namenom, da bi iz njih pridobivali informacije in na podlagi njih nameščali sodne postopke.

Pazniki zapornike pretepajo, jih izpostavljajo električnim šokom in jih dalj časa puščajo v za telo stresnih položajih. Vse to počnejo »skoraj povsem nekaznovano«, ugotavlja HRW. V 63-stranskem poročilu so zapisali še, da Sisi, ki Egipt vodi od državnega udara proti predsedniku Mohamedu Morsiju naprej, za vsako ceno uveljavlja politično stabilnosti.

Tarča je Muslimanska bratovščina

Reuters
Abdel Fatah al Sisi

Egiptovske varnostne sile so v preteklih štirih letih ubile več kot tisoč protestnikov, vsaj 60.000 pa jih je bilo aretiranih ali obtoženih. Na stotine jih je bilo obsojenih na smrtno kazen, na stotine pa jih je pogrešanih, domnevno ugrabljenih s strani režima.

Večina teh je bila podpornikov demokratično izvoljenega Morsija in njegovega gibnja Muslimanska bratovščina. Nekdanji priprti so HRW povedali, da so se seanse mučenja začele z električnimi šoki, katerim so pazniki izpostavili nage in uklenjene zapornike, ki so na sebi imeli le prevezo čez oči. Sledile so klofute, udarci s pestmi ali lesenimi oziroma železnimi palicami.

Ko osumljeni pazniku ni dal informacij, ki jih je le-ta od njega pričakoval, so se električni šoki začeli stopnjevati in podaljševati. Posebej radi pa so mučitelji električnim šokom izpostavili osumljenčeve genitalije.

Tožilec o mučenju ni želel niti slišati

29-letnega računovodjo, ki se je HRW predstavil kot »Khaled«, so tako v Aleksandriji mučili dolgih šest dni. Policisti so ga prisilili, da je pred kamero prebral vnaprej pripravljeno priznanje, češ da je po navodilih muslimanske bratovščine zažgal policijski avtomobil.

Ko je »Khaled« tožilcu na sojenju povedal, da je svoja dejanja priznal po mučenju, mu je tožilec odvrnil, da ga to ne zanima in mu ukazal naj prizna ponovno ali pa naj se pripravi na nove seanse mučenja.