Najmočnejši v Atlantiku

VIDEO in FOTO: Prvi posnetki pustošenja Irme

M.K./STA
6. 9. 2017, 13.56
Posodobljeno: 6. 9. 2017, 14.44
Deli članek:

Orkan Irma, ki ga označujejo kot enega najmočnejših v Atlantiku doslej, pustoši po Karibih.

Twitter
Takšno opustošenje je Irma povzročila na karibskem otoku Saint-Martin.

Orkan Irma, ki je najmočnejši orkan v Atlantskem oceanu, odkar opravljajo meritve, je že dosegel prve otoke na severovzhodnem območju Karibov.

Uničil meteorološko postajo

Potem ko je ponoči po lokalnem času najprej dosegel otok Barbuda, o pustošenju zdaj poročajo že tudi s priljubljenih turističnih otokov Saint-Martin in Saint-Barthelemy, francoskih prekomorskih ozemelj. Orkana se vse bolj bojijo tudi na Floridi. Po zadnjih podatkih, je orkan Irma uničil meteorološko postajo na karibskem otoku Saint-Barthelemy (St Barts). Kot je poročal francoski observatorij za tornade in močne nevihte, od tam po 9. uri po UTC ne prejemajo več podatkov iz te meteorološke postaje.

Do 300 kilometrov na uro

Irma je dosegla najvišjo peto stopnjo moči ter prinaša vetrove s hitrostjo do 300 kilometrov na uro, močno deževje in rekordno visoko plimovanje. Kakšno opustošenje točno je pustila za sabo na Barbudi, delu države Antigva in Barbuda, zaenkrat še ni jasno, saj so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povezave s tem otokom trenutno povsem prekinjene.

Slabih novic za ogrožena območja še ni konec. Za Irmo v Atlantiku že prihaja tropska nevihta Jose, ki naj bi se v prihodnjih 36 do 48 urah razvila v orkan.

Z otokov Saint-Martin in Saint-Barthelemy medtem že poročajo o hudih poplavah, še posebej na obalnih območjih zaradi valovanja morja. Francoske oblasti so opozorile, da je škoda po trenutnih ocenah precejšnja. 

Orkan je uničil štiri “najbolj trdne” zgradbe na otoku Saint-Martin, je povedal francoski notranji minister Gérard Collomb

Že danes zjutraj so opozorile, da več tisoč ljudi na omenjenih otokih zavrača umik na varno. Kasneje so oblasti še zvišale stopnjo nevarnosti na najvišjo ter obenem prepovedala kakršnokoli gibanje na prostem, tako peš kot z avtomobilom. Morebitne kršitelje čakajo kazni.

Zaskrbljenost zaradi Irme se sicer še dodatno krepi na Floridi. Verjetnost, da bo orkan ne le dosegel to ameriško zvezno državo, ampak tudi pustošil po obsežnih območjih, se namreč po oceni tamkajšnjih meteorologov povečuje. Kritičen bo predvsem konec tedna.

Irma pa jo je medtem že zagodla samemu papežu Frančišku, saj so morali njegovo letalo na poti v Kolumbijo zaradi orkana malce preusmeriti. Kot so pojasnili v Vatikanu, bo papeževo letalo po novem letelo nad Barbadosom, Grenado ter Trinidadom in Tobagom.