Drugo mnenje

"Slovenija krši mednarodno pravo, Erjavec pa je nesramen in agresiven"

M.K.
6. 9. 2017, 12.24
Posodobljeno: 6. 9. 2017, 14.45
Deli članek:

Hrvaška ministrica za zunanje in evropske zadeve Marija Pejčinović Burić v oddaji A sada vlada hrvaškega radia predstavila svoje razumevanje nekaterih razprav na včeraj končanem mednarodnem strateškem forumu na Bledu.

STA
Prisrčen stisk rok ni omilil ostrih razlik v stališčih.

Po njenem mnenju so bili udeleženci strateškega forume na Bledu začudeni, ker ga je slovenski politični vrh izrabil za obtoževanje Hrvaške, češ da krši vladavino prava, ker ne priznava kompromitirane arbitražne razsodbe o meji. Evropska komisija se po mnenju hrvaške ministrice nikakor ne strinja s slovenskim stališčem.

“Sogovorniki, s katerimi sem se pogovarjala, so bili začudeni na tem, da se tako relevantno srečanje s pomembnimi temami izrablja za obtoževanje Hrvaške za nespoštovanje vladavine prava,” je po pisanju portala Index.hr povedala šefica hrvaške diplomacije Marija Pejčinović Burić po vrnitvi z Bleda.

"Vendar pa mi je podpredsednik Evropske komisije (EK) Frans Timmermans zagotovil, da EK tega ne vidi na takšen način,” je povedala Pejčinović Burićeva.

“Ravno Slovenija je na najslabši možni način kompromitirala mednarodno pravo in postavila pod vprašaj arbitražni način reševanja sporov, to je bilo eklatantno kršenje mednarodnega prava,” je dejala ministrica, in dodala, da v zgodovini arbitražnih razsodb o meji obstaja samo en podoben primer, v sporu med Omanom in Združenimi arabskimi emirati, ko so sodišče zaradi kompromitacije razpustili.

Evropska komisija bila vedno na stališču, da so mejna vprašanja bilateralna vprašanja, “mi pa smo se po spletu okoliščin znašli v arbitraži, sredi pristopnih pogajanj, ko je Slovenija spet kršila uzance in postavila bilateralno vprašanje pod blokado, kar je bilo ne nek način izsiljevanje,” je povedala hrvaška ministrica. Po njenem mnenju obstaja tako dvojni problem glede slovenskih postopkov v sporu glede meje.

STA
Vodja hrvaške diplomacije je poudarila, da Evropska komisija obenem opozarja na nesprejemljivost enostranskih ukrepov, za kar si prizadeva tudi Hrvaška.

Za slovenskega kolega Karla Erjavca, ki da v zadnjem času ne izbira besed v obtoževanju Hrvaške, je povedala, da “absolutno ni človek dialoga”.

“Mislim, da zdaj moram to povedati, Erjavec nastopa agresivno in nesramno, ter gre čez vse meje,” je povedala Pejčinović Burićeva.

“Naše stališče ni takšno, mi menimo, da se moramo kljub odprtim vprašanjem pogovarjati. Hrvaška ima s Slovenijo odlične gospodarske odnose, odlične medčloveške odnose in veliko več je razlogov za dogovarjanje kakor za konfrontacijo,” je povedala hrvaška ministrica ter dodala, da “na srečo v Sloveniji niso vsi takšni kot Erjavec.”

"Premier Cerar je odprt za dialog, čeprav različno razumemo cilj dialoga, ampak v pogajanjih je tako, treba je biti potrpežljiv, okoliščine niso enostavne,” je še povedala Pejčinović Burićeva.

“Na nas je, da izpolnimo šengenske kriterije, in ko bomo to dosegli, bodo okoliščine po mojem mnenju pač pokazale, ali je komu oportuno to blokirati. Če bo Slovenija posegla po takšnih ukrepih, pa ne bo požela odobravanja,” je sklenila svoje razmišljanje hrvaška ministrica.