Spremembe

Če potujete z Ryanairom, preverite nova pravila in cene glede prtljage

T.L.
6. 9. 2017, 14.49
Posodobljeno: 6. 9. 2017, 15.42
Deli članek:

Z manj navdušenja bodo spremembe sprejeli tisti, ki se med letom ne želijo ločiti od dveh kosov ročne prtljage.

Profimedia
Z dvema kosoma prtljage po novem na letalo le še potniki, ki bodo to tudi plačali.

Pri nizkocenovni letalski družbi Ryanair so se odločili, da bodo spremenili politiko vnosa prtljage na njihova letala, kar se bo odražalo tudi v novi cenovni politiki. Spremembe bodo začele veljati z novembrom, in sicer brez izjem in za vse lete letalske družbe. 

Letalska družba je pojasnila, da so se za spremembo odločili, ker je preveč potnikov izkoriščalo pravilo o vnosu dveh (brezplačnih) kosov prtljage na krov letala, zaradi česar je lahko prihajalo tudi do zamud letov. Kot so povedali na družbi, je nameščanje 360 kosov ročne prtljage (182 strank z dvema kosoma prtljage) v prtljažni prostor v kabini zahtevalo precej dragocenega časa.

Spremembe ne bodo navdušile potnikov, ki potujejo z ročno prtljago, medtem ko bo prevoznik za večje in težje kose oddane prtljage po novem zaračunaval manj denarja. 

Po novem bo doplačilo za oddano prtljago nižje (namesto 35 evrov bo ob predhodni rezervaciji potrebno plačati 25 evrov na kos prtljage), so pa pri letalski družbi povečali dovoljeno težo posameznega kosa oddane prtljage s 15 na 20 kilogramov. Vendar, pozor: v prazničnih obdobjih (velika noč, božič,...) in na daljših poletih v poletnih mesecih, bo potrebno doplačilo v višini 10 evrov.

Potniki bodo odslej lahko v kabino prinesli le manjši kos ročne prtljage, drugi kos bo po novem brezplačno potoval med ostalo oddano prtljago.

Vendar so tudi tukaj izjeme, seveda za doplačilo nekaj evrov. Le potniki, ki ob rezervaciji letalske karte, izberejo možnost prednostnega vkrcanja (ang. priority boarding, vključno z možnostmi Plus, Flexi Plus in Family Plus) z doplačilom 5 evrov, bodo namreč lahko na krov letala vzeli dva kosa ročne prtljage. Vse do ene ure do napovedanega odhoda letala imajo potniki možnost, da izberejo možnost priority boarding.