20 let

Večni vpliv svetovne kraljice ljudskih src

mv, STA
31. 8. 2017, 09.46
Posodobljeno: 31. 8. 2017, 09.46
Deli članek:

Danes mineva 20 let od tragične smrti britanske princese Diane v prometni nesreči v Parizu. V mladosti je bila znana po svoji sramežljivosti, bistrosti in zabavnem karakterju. Njeni prijatelji in posthumni častilci jo opisujejo kot osebo z močnim karakterjem, ki jo je vodilo srce.

Profimedia
Diana Spencer 1. 7. 1961–31. 8. 1997
36-letna Diana je umrla 31. avgusta 1997 v Parizu, ko je s svojim ljubimcem, milijonarjem Dodijem Al Fayedom, malo po polnoči z mercedesom zapuščala hotel Ritz. Avtomobil, ki so ga na motornih kolesih zasledovali paparaci, se je pri visoki hitrosti zaletel v steber v podvozu blizu mostu Alma, nasproti Eifflovega stolpa, na severnem obrežju reke Sene. Diano so reševalci s hudimi poškodbami glave prepeljali v bolnišnico, kjer je umrla.

V sredo sta Dianina sinova, princa William in Harry, obiskala vrt, ki je bil Diani v spomin na posestvu zasajen spomladi in se srečala s predstavniki dobrodelnih organizacij, ki jih je Diana podpirala. Letošnjo obletnico zaznamuje tudi prva izpoved obeh Dianinih sinov glede svojega odnosa z mamo, svojih občutij ob njeni smrti in njenega vpliva na njuno življenje. Harry je tako nedavno med drugim razkril, da je v zadnjih letih zaradi potlačene žalosti moral poiskati strokovno pomoč. Spregovoril je tudi o travmatični izkušnji hoje za mamino krsto. Ta je zaznamovala tudi Williama, ki jo je označil za "zelo dolg, osamljen sprehod", na katerem je skušal najti ravnovesje med princem in Williamom, "ki je samo hotel v svojo sobo in jokati".

Princeso Diano je javnost poznala po njenem stiku z bolnimi, revnimi in nezaželenimi ljudmi, ki jim je nudila tolažbo, v zameno pa si je pridobila visok ugled v javnosti. Njen vpliv je segel čez meje britanskega kraljestva in po besedah nekdanjega premierja Tonyja Blaira ljudem pokazal »nov način, kako biti britanski«. Vseeno pa princesa ni bila svetnica, kot bi jo želeli nekateri prikazati. Njena ljudskost in grešnost sta na trenutke vzbujali tudi negodovanje javnosti. 

Princesa, ki je kljubovala protokolu

Čeprav je Diana prihajala iz aristokratske družine, je v času svoje uradne dolžnosti gojila stike z ljudmi z družbenega roba in šla pri tem včasih tako daleč, da je izzvala negodovanje britanskega dvora in kraljice. Diana je svojima sinovoma Williamu in Harryju posvečala veliko več časa, kot je bilo to v navadi za matere v kraljevi družini. Odpustila je kraljevo varuško in določila svojo, izbrala šolo, v katero sta se princa vpisala, določila, kakšne obleke bosta nosila in kdaj se bosta pojavljala v javnosti. Tudi v šolo ju je pogosto pripeljala sama, načrtovala pa je tudi njune dnevne aktivnosti. Prav njej in njenemu kljubovanju stoletnim konservativnim protokolom pripisujejo zasluge, da se je kraljeva družina bolj odprla svetu, modernizirala in si dvignila ugled.

Profimedia

Kraljica ljudskih src
Leta 1995, ko je bilo že nekaj časa znano, da je zakon princa Charlesa in princese Diane razpadel, se je, takrat še uradno njena visokost, samooklicala za kraljico ljudskih src. Vseeno pa se njeno samoimenovanje ljudskim množicam ni zdelo (preveč) predrzno in besedna zveza je kmalu ponarodela.

Več o neznanih straneh Dianinega življenja si preberite v tiskani izdaji časnika Novice Svet24.