Interpolova tiralica

Črna ovca Red Bullovega imperija: zabava se in beži, za smrt ne odgovarja

T.L.
31. 8. 2017, 09.18
Posodobljeno: 31. 8. 2017, 10.49
Deli članek:

S ferrarijem je naslednik Red Bullovega imperija Vorayuth "Boss" Yoovidhya povozil policista in ga vlekel 200 metrov. Bogata družina sorodnikom žrtve ni želela izplačati 240.000 dolarjev odškodnine in so znesek več kot prepolovili.

Youtube
Vorayuth “Boss” Yoovidhya živi luksuzno in že pet let beži pred roko pravice.

Naslednik Red Bullovega imperija, 32-letni tajski mladenič Vorayuth "Boss" Yoovidhya, ki je znan po življenju na veliki nogi, že pet let beži pred roko pravice, potem ko je leta 2012 v Bangkoku s ferrarijem povozil policista in ga vlekel 200 metrov.

Zdaj so oblasti za zlatim dečkom, ki so ga zadnja leta opazili, kako uživa v prestižnih apartmajih v Laosu (stanejo 1000 evrov na noč), ob bazenu v Abu Dhabiju in med vožnjo po Londonu s svojim porschejem, izdale Interpolovo tiralico. 

Ko so ga novinarji obiskali v Londonu, je družina pobegnila

Aprila letos naj bi Boss pobegnil s Tajske, ko so oblasti izdale nalog za njegovo aretacij zaradi izogibanja sodnim pozivom. Nato so ga novinarji AP izsledili v Londonu, v eni od številnih nepremičnin družine. Že nekaj ur po obisku novinarjev na domovanju družine, je Vorayuth skupaj z mamo in očetom pobegnil neznano kam. Washington Post poroča, da so z družinskim letalom odleteli v Singapur in od takrat naprej se je za njim izgubila vsaka sled. Bo zdaj bežečega bogataša ustavila Interpolova rdeča tiralica?

Rdeča tiralica pomeni, da se je na bogataša začel mednarodni lov in da je posredovana 190 članicam Interpola. Zdaj se lahko vsako mednarodno potovanje bogataša konča z aretacijo. Njegove poti pa nekoliko otežuje tudi dejstvo, da so mu tajske oblasti preklicale potni list, po drugi strani je res, da podjetje poseduje številna letala, družina pa številne nepremičnine po vsem svetu. V eni od njih se najverjetneje zadnje mesece skriva bogati naslednik. 

Dedek z Avstrijcem ponesel pijačo v svet

Vorayuth je vnuk tajskega soustanovitelja Red Bulla. Ded, Chaleo Yoovidhya, je veljal za skromnega človeka, ki se je ukvarjal z različnimi posli, nato pa se je združil z avstrijskim prodajalcem zobnih past Dietrichom Mateschizem in vsak od njiju je vložil 500.000 dolarjev v proizvodnjo napitka, ki ga je prodajal tajski poslovnež in ki je bil zelo priljubljen med tajskimi delavci, taksisti in turisti.

Leta 1987, ko je bil Vorayuth star leto dni, je Red Bull doživel mednarodni razcvet in prinesel družini bogastvo. Svoj imperij so širili in ustanovili medijsko podjetje, nogometni klub, dirkalne avtomobile, sponzorirali so različne športne zvrsti in dogodke …

Mateschitz ima 49 odstotkov podjetja, družina Yoocidhya tudi 49 odstotkov, Vorayuthov oče Chalerm pa dva odstotka podjetja. Le njegovo bogastvo je ocenjeno na 9,7 milijard dolarjev. Po ocenah Forbesa je družina tretja najbogatejša na Tajskem, v Bangkoku imajo še vinarno in zastopništvo za ferrari. 

Mlajši člani družine, tudi Vorayuth, so sestavljali del zlate tajske mladine, ki je uživala v luksuzu, potovanjih, dobri hrani in pijači ter luksuznih zabavah. To življenje pa bi se za Vorayutha moralo končati 3. septembra 2012, ko je sredi Bangkoka do smrti povozil policista Wicheana Glanpraserta, ki je na motorju opravljal obhod. Ko ga je povozil, ga je s ferrarijem vlekel še 200 metrov, nato pa pobegnil s kraja nesreče. Policija je našla sledi olja in zavorne tekočine, kar jih je pripeljalo do luksuzne Red Bullove rezidence.

240.000 evrov odškodnine se je bogatašem zdelo preveč

Vorayuth je priznal dejanje, družina pa je plačala 15.000 dolarjev varščine, da so ga izpustili iz pripora. Trdil je, da ni pobegnil s kraja nesreče, ampak se je odpeljal domov, da bi očetu povedal, kaj se je zgodilo. Ker so v njegovem organizmu našli alkohol, se je izgovarjal, da je zaradi stresa moral popiti malce alkohola, da se je pomiril …

Bogata družina je z družino policista sklenila izvensodni dogovor. V zameno, da jih ne bodo tožili, so jim plačali 100.000 dolarjev. Družina policista je sicer najprej zahtevala 240.000 dolarjev, pa jim bogataši tega niso želeli plačati, češ, da je to previsok znesek ...

Za prehitro vožnjo, beg s kraja nesreče in smrt zaradi neodgovorne vožnje Vorayuth ni nikoli odgovarjal. Na sodišče ga niso spravili: ali je bil mladenič nenehno bolan ali pa službeno odsoten.

Prvi dve zadevi bosta zastarali že ta konec tedna, medtem ko po tajski zakonodaji za smrt človeka zaradi nepazljive vožnje zastara po desetih letih. Kdo bo vztrajnejši? Bogati playboy ali roka pravice?