Smrt med rjuhami

Zastoj srca je najsmrtonosnejši med seksom

R.T.
31. 8. 2017, 09.11
Posodobljeno: 31. 8. 2017, 09.15
Deli članek:

Pobere nas lahko tudi na hujše načine, a stopnja smrtnosti zaradi zastoja srca je med seksom kar štirikrat višja kot med opravljanjem drugih dejavnostih.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Francoski raziskovalci iz pariškega Centra za hipno smrt so ugotovili, da je delež moških, ki preživijo zastoj srca mnogo nižji, če se ta zgodi med seksom, kot če se zgodi med opravljanjem drugih dejavnosti. V prvem primeru preživi namreč le 12 odstotkov žrtev, za razliko od 50 odstotkov v ostalih primerih, kot so denimo med rekreacijo, hojo ali delom na vrtu.

Znanstveniki menijo, da je eden izmed poglavitnih razlogov za višjo umrljivost ta, da so ženske, katerih partnerji kolapsirajo med seksom, preprosto preveč osramočene, da bi upale poklicati na pomoč. Tudi šok je lahko intenzivnejši, kar jim onemogoča pravilen odziv in začetek oživljanja.

“Gre za družben sram. So v šoku, ne vedo kako se odzvati,” razloži vodja raziskave dr. Ardalan Sharifzadehgan. “Mož je gol, one so gole, morda jih je strah poklicati sosede. Gre za veliko, veliko mero sramu. A glavno sporočilo je – morate rešiti svojega moža.”

Raziskovalci, ki so izsledke predstavili na konferenci Evropskega združenja za kardiologijo v Barceloni, so pregledali kartoteke 3028 ljudi, ki so utrpeli zastoj srca in so bili ob prihodu v bolnišnico še živi. 246 se jih med napadom ukvarjalo s telesno aktivnostjo, od tega 17 s seksom. Vsi so bili moški v povprečni starosti 53 let.

Manj kot polovica moških, ki se jim je srce ustavilo med seksom je pravočasno dobilo ustrezno masažo srca, medtem ko so žrtve v ostalih primerih oživljanja bile deležne v 80 odstotkih.

“Bilo je manj reševalnih intervencihj in manj oživljanja. To je največji problem. Nasvet pri vsem tem je, da vedno pokličete pomoč in začnete z oživljanjem, tudi v neprijetni situaciji,” svetuje dr. Sharifzadehgan.