Preživeli

»Obraz Nagasakija« je zaspal za vedno: poštar, čigar iznakaženi hrbet je postal simbol uničenja

J.P.
31. 8. 2017, 08.22
Posodobljeno: 31. 8. 2017, 08.31
Deli članek:

Včeraj je umrl 88-letnik, ki je preživel atomsko bombo, odvrženo nad Nagasakijem.

Profimedia
Dve leti ni mogel drugega, kot da je ležal na trebuhu.

Iznakaženi hrbet poštarja Sumiteruja Taniguchija je postal simbol trpljenja žrtev leta 1945 izvedenega napada z atomsko bombo. Včeraj je pri 88 letih izgubil bitko z rakom.

V jedrskem bombardiranju Nagasakija je umrlo približno 74.000 ljudi.

Januarja 1946 ga je fotograf ameriških marincev – ležal je na trebuhu, njegov hrbet je bil razgaljen. Fotografija še danes ponazarja trpljenje, pod katerim so se šibili vsi, ki so preživeli.

Tri leta in pol v bolnišnici

Reuters
Pozor, nazorna vsebina! Ogled na lastno odgovornost!

Japonec je leta 2015 spregovoril o tistem usodnem dnevu. 9. avgusta 1945 je kolesaril – od epicentra je bil oddaljen približno 1,7 kilometra. »Nenadoma – takoj, ko mi je izza hrbta zasijala mavrična svetloba – me je silovit sunek zabrisal po tleh. Ko sem se zbudil, mi je koža z leve roke od ramena do konic prstov visela kot cunja. Dotaknil sem se hrbta – oblačila ni bilo več, le sluzava, ožgana koža, ki se mi je prijela na dlan. Črna, ožgana trupla; glasovi, ki so iz ruševin klicali na pomoč; ljudje, ki jim je odpadalo meso, ki so ostali brez notranjščine svojih trupov … Ta kraj je postal morje ognja. Bil je pekel.«

Dve leti ni mogel drugega, kot da je ležal na trebuhu, v bolnišnici je bil tri leta in pol. Pozneje je osnoval združenje preživelih in se zavzemal za jedrsko razorožitev.