Počitniški dom

Razkrita skrivnostna Putinova rezidenca

uk
31. 8. 2017, 06.50
Deli članek:

Gre za eno najbolj zastraženih rezidenc na Zemlji. In glede na fotografije bi bila dostojna rezidenca kateregakoli ruskega carja. Obnovo naj bi nadziral Putin sam.

arhiv
Bazen v hiši ima pozlačene ploščice.

Ruski mediji so objavili fotografije nove poletne rezidence ruskega predsednika Vladimirja Putina. Vila stoji na otoku Lodočni v zalivu Viborg ob rusko-finski meji. Uradno naj bi sicer pripadala bližnjemu prijatelju ruskega predsednika, a lokalni viri zatrjujejo, da je dejanski lastnik Putin sam.

arhiv
Uradno naj bi sicer pripadala Olegu Rudnovu, enemu od Putinovih prijateljev.

STRAŽARJI IN PRESTIŽ

Ruski mediji poročajo, da je vila močno zastražena in da oboroženi stražarji nikogar ne spustijo v bližino. Čeprav vse podrobnosti niso znane, so menda v vili orjaški bazen z zlatimi ploščicami, soba z biljardom, savna in tako naprej. Po nekaterih informacijah naj bi imela posebno sobo za velnes. Zanimivo je, da so leta 1987 v tej vili, v osnovi gre sicer za klasično rusko dačo, posneli rusko različico filma Sherlock Holmes.

arhiv
Predsednik naj bi poletno rezidenco obiskal vsaj enkrat na leto.

Hišo, ki naj bi skupaj s posestjo merila okoli pet tisoč kvadratnih metrov, so začeli prenavljati leta 2010. Zgradil jo je sicer slavni finski arhitekt Uno Ullberg leta 1913. Zdaj so dodali velik prizidek, v bližini pa naj bi zgradili še eno bivalno stavbo, najverjetneje za morebitne goste ruskega predsednika. Na posnetku iz zraka so vidne tudi druge stavbe, njihov namen za zdaj ni znan.

arhiv
Tako je bila vila videti pred obnovo.

Čeprav bi si mnogi ruski državljani verjetno šteli v čast, da živijo v bližini enega najmočnejših mož na svetu, pa lokalni prebivalci niso najbolj zadovoljni. Pritožili so se, da so včasih imeli neomejen dostop do otoka, zdaj pa ne smejo niti v bližino obale. »Vemo, da so na otok postavili celo poseben radar, ki odkrije potapljače, da se ne bi približali otoku,« je na spletu zapisal eden od domačinov. Putin sicer precej skriva svoje zasebno življenje, tako da je tudi ta hiter vpogled v eno od njegovih vil kar presenečenje.

arhiv
Vila je opremljena v malce starinskem slogu.