TURISTIČNA PATRULJA

FOTO: »Na izletu je bilo boljše, kot sva pričakovala«

sa
30. 8. 2017, 20.45
Posodobljeno: 29. 11. 2017, 08.55
Deli članek:

Tokratna popotnika v Turistični patrulji sta Angleža iz Brightona Toby in Dimitri, minuli vikend sta obiskala Kamnik. S »potepa« sta prišla zadovoljna in s širokim nasmehom.

osebni arhiv popotnikov
Angleža iz Brightona Toby in Dimitri zelo rada potujeta in raziskujeta nove kraje.

Toby in Dimitri sta Angleža srednjih let, željna potovanj in novih izzivov. Slovenijo sta prvič obiskala leta 2006 in naša država ju je takrat tako navdušila, da sta nato v bližini Šentjurja kupila počitniško hišo, kjer zdaj preživita kar dosti časa. »Slovenija je zelo lepa in prijazna država. Je sicer majhna, a za naju ravno prav velika,« sta opisala sogovornika, ki sicer veliko potujeta po svetu, v nedeljo sta se podala v Nemčijo, v prihodnjih dneh pa je »na sporedu« izlet in oddih pri naših južnih sosedih, v Pulju. Ker torej Toby in Dimitri rada potujeta in raziskujeta nove kraje, sta se prijavila na projekt Turistična patrulja.

osebni arhiv popotnikov
Nad nedeljskim zajtrkom sta bila navdušena.

Razmišljala o glampingu

Svoj izlet v Kamnik, mesto južno od Kamniško-Savinjskih Alp in središče istoimenske občine, sta začela v soboto, še prej pa sta na spletu poiskala več informacij o mestu, okolici, možnostih namestitve in podobno. Obiskala sta spletni strani sloveniainfo.com in visitkamnik.com ter nato še booking.com. Glede namestitve sta sprva razmišljala o glampingu (glamuroznem kampiranju), tako imenovani hotelski sobi v naravi. Gre za bivanje v večinoma lesenih hiškah z bogato spremljajočo ponudbo, a se, kot je dejal Toby, za to nista odločila, ker je bilo zanju vse skupaj predrago. Izbrala sta cenejšo možnost in se naposled odločila za B&B in Hostel Pod Skalo, pod Starim gradom. »Za to namestitev sva se odločila, ker je bila cena ugodna, poleg tega pa je B&B in Hostel Pod Skalo dokaj blizu centra mesta,« je pojasnil Toby. Na spletnih straneh sloveniainfo.com in visitkamnik.com sta našla veliko informacij o mestu samem in okolici, o kulturnih in naravnih znamenitostih ter še o čem.

osebni arhiv popotnikov
Nočitev v B&B in Hostlu Pod Skalo sta rezervirala preko strani booking.com.

Sobota dopoldne …

Na pot sta se s svojim avtomobilom podala v soboto dopoldne, nekaj minut čez deveto uro. V Kamnik sta prispela nekaj minut čez deseto, najprej sta se odpravila do hotela in tam parkirala. V hotelu sta se sicer prijavila malo pozneje, najprej sta odšla peš v središče mesta in obiskala turističnoinformacijski center (Tic). »Tic je bil v soboto normalno odprt, vse do 20. ure. Mislim, da imajo takšen urnik tudi ob nedeljah,« je povedal Dimitri in dodal, da je bil mlajši zaposleni v Ticu zelo prijazen in jima je podal veliko informacij. Tako o kulturnih in naravnih znamenitostih kot o odličnih restavracijah z lokalno hrano. »Med drugim nama je priporočil Gostilno in penzion Repnik,« je dejal Dimitri.

osebni arhiv popotnikov
Zelo všeč jima je bilo staro mestno jedro Kamnika.

Na torto in kavo

Nato sta zapustila Tic in se sprehodila po mestu, v katerem je v soboto ravno potekala tržnica. »Center mesta je zelo lep, je pa zanimivo, da tam ni prav veliko ljudi,« je povedal Toby. Odločila sta se za krajši postanek v Slaščičarni in kava baru Šutna, kjer sta si privoščila vsak svoj kos torte (borovničevo in roše) ter kavo. »Ker sva se nameravala peš podati na Stari grad, sva morala nekaj prigrizniti. Da sva dobila malo sladkorja,« je v smehu povedal Dimitri. Slaščice sta pohvalila, torta je bila odlična, zelo okusna. Potem sta zavihala rokave in se podala navzgor proti Staremu gradu. »Hodila sva kar dolgo, približno pol ure. Ne vem, ali sva izbrala kakšno drugo pot, na njej namreč ni bilo markacij. To se mi je zdelo malo čudno,« je dejal Toby. Ko sta prispela do cilja, sta si ogledala ruševine gradu, nato pa obiskala lokal Grajska terasa in si privoščila palačinke s čokolado in radler.

osebni arhiv popotnikov
V slaščičarni in kavi bar Šutna sta si v soboto dopoldne privoščila borovničevo torto, roše torto in kavo.

Pot na Veliko planino

Navzdol sta ubrala drugo pot in prišla do svojega hotela. Ura je bila nekaj minut čez eno popoldne. Kot pravita, sta se po pogovoru z zaposlenim v Ticu odločila, da se odpravita na Veliko planino. Ko sta z avtomobilom zapustila Kamnik, sta sledila oznakam za Kamniško Bistrico in Gornji Grad, v vasi Stahovica pa sta nato zavila levo. Po nekaj kilometrih sta pripeljala do parkirišča pri nihalki za Veliko planino, kjer sta pustila avtomobil. Kupila sta vozovnice za nihalko in sedežnico (za v obe smeri sta za dve osebi odštela 30 evrov). Ko sta prispela na vrh, sta se malo sprehodila in si ogledala planino. Povsem ju je navdušila. »Zelo lepo je bilo. Super razgled! Najbolj pa so naju navdušile koče na Veliki planini,« je opisal Dimitri. V nekem trenutku sta se popotnika ločila oziroma ubrala vsak svojo pot. Toby se je odpravil na kosilo v okrepčevalnico Zeleni rob, ki stoji na Traticah ob srednji postaji dvosedežnice. Privoščil si je ričet s klobaso in radler. »Čeprav je bila velika gneča, je bila postrežba zelo hitra. Hrana pa zelo okusna,« je pohvalil. Dimitri se je medtem odpravil v »naselje« koč. Obiskal je pastirski stan Gradišekovih, Ukanovo bajto in tako naprej.

osebni arhiv popotnikov
Dimitri na Starem gradu nad Kamnikom.

Nazaj v dolino

Na Veliki planini sta se zadržala nekaj ur in se nekaj po 17. uri vrnila v dolino. »Z avtomobilom sva se odpeljala nazaj do hotela in se prijavila. V pubu, ki se drži hotela, sva si privoščila pivo,« je povedal Toby in dodal, da sta se nato odločila še zaplavati v kamniškem bazenu v bližini hotela. Za vstopnico sta odštela po 1,50 evra. »Vstopnina je zelo poceni. Bazen je velik, a ni bilo veliko obiskovalcev. Približno deset ljudi,« pravi Toby. Na bazenu se nista zadržala dolgo, slabe pol ure, ob 19. uri pa se je v bližini začel cirkus, pravzaprav cirkusni teater Soluna, in ogledala sta si še predstavo. Gre pravzaprav za takšen cirkus, kot bi prišel iz nekih drugih, že zdavnaj pozabljenih časov. Potuje s pomočjo konj, ki vlečejo popotne cirkuške vozove iz kraja v kraj. »Da bo ob 19h na sporedu cirkus, nama je povedal zaposleni v Ticu. Zdelo se nama je zanimivo in sva si ga ogledala,« je povedal Dimitri. Po predstavi sta se popotnika, ker jima je že pošteno krulilo v želodcih, z avtomobilom odpravila na večerjo v Gostilno in penzion Repnik. »V gostilni je v soboto ravno potekala velika poročna zabava, zato so bili notranji prostori rezervirani, a sva se lahko usedla za mizo zunaj. Hrana sicer ni tako poceni, a morava priznati, da je naravnost odlična. Super, res,« je bil zadovoljen Toby. Za hladno predjed sta izbrala račje prsi z lešnikovim sladoledom, nato gobovo juho, za glavno jed si je Dimitri privoščil telečjo kračo s prilogo, Toby pa jelenovo ribico s pečenim krompirjem. »Tako sva se najedla, da sladice preprosto nisva mogla več,« je v smehu dejal Dimitri. Pila sta vino, in sicer cabernet sauvignon. Po odlični večerji pa sta se vrnila v hotel in si v pubu privoščila še pivo. Čas je bil za počitek. »Soba je bila zelo čista, zadovoljna sva bila z njo,« je povedal Toby.

osebni arhiv popotnikov
V lokalu Grajska terasa sta si privoščila odlične palačinke s čokolado.

Navdušena nad zajtrkom

V nedeljsko jutro sta se prebudila okrog 8. ure, sledil je zajtrk v hotelu, nad katerim sta bila navdušena. Potem sta se odjavila iz hotela. Sprehodila sta se po središču mesta in se podala tudi na Mali grad, skalno vzpetino nad starim srednjeveškim jedrom Kamnika. Na griču stojijo romanska kapela in razvaline gradu. Obisk Kamnika se je bližal koncu. Z avtomobilom sta se odpeljala iz mesta, vse do izvira Kamniške Bistrice v bližini Doma v Kamniški Bistrici. Nad videnim sta bila navdušena, zmotilo ju je le, da je bilo na cesti proti izviru veliko kolesarjev. Okoli 11. ure sta ubrala pot proti domu.

osebni arhiv popotnikov
Na nihalki, ki pelje na Veliko planino.

»V Kamnik se bova še vrnila«

Na koncu sta sogovornika potegnila črto: »Preživela sva dva fantastična dneva. Kamnik in okolica sta nama bila zelo všeč. Na izletu je bilo boljše, kot sva pričakovala. Sem se bova gotovo vrnila. Obiskala sva že več krajev in mest po Sloveniji, a morava odkrito priznati, da se nama je Kamnik doslej najbolj dopadel.«

osebni arhiv popotnikov
Zelo so ju navdušile koče na Veliki planini.

osebni arhiv popotnikov
Sobotno popoldansko kopanje na kamniškem bazenu.

osebni arhiv popotnikov
Pred odhodom domov sta se v nedeljo odpravila še do Doma v Kamniški Bistrici in do izvira Kamniške Bistrice.

osebni arhiv popotnikov
V Kamnik se bosta, kot sta povedala, še vrnila.