Vdori

Preobrat: Putin o domoljubnih ruskih hekerjih in vdorih v ameriške strežnike

T.L.
1. 6. 2017, 16.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Dopušča možnost, da so domoljubni ruski hekerji vpleteni v vdore v strežnike ameriške demokratske stranke.

Profimedia
Putin o ruskih hekerjih.

Vpletenost ruskih hekerjev v zadnje ameriške predsedniške volitve je še vedno in vedno znova vroča tema. Sploh danes, ko je ruski predsednik Vladmir Putin dejal, da bi lahko bili domoljubni ruski hekerji iz zasebnega sektorja vpleteni v lanske vdore v računalniške strežnike ameriške demokratske stranke, kar bi lahko na predsedniških volitvah koristili Donaldu Trumpu.

Doslej je Putin kategorično zavračal kakršno koli povezavo Rusije z napadi in po Trumpovi zmagi trdil, da je Rusija žrtev protirusko usmerjen histerije poraženih ameriških demokratov, poroča New York Times.

Ostaja pa Putin trden v eni točki: država z vdori ni povezana, sam tovrstnega ukaza ni izdal in v vdorih niso sodelovale državne službe. Ob možnosti vdorov, ki bi jih lahko zagrešili, kot jim pravi Putin, "svobodomiselni ruski domoljubi", je ruski predsednik v Sankt Peterburgu hekerje primerjal z umetniki, ki svoje tarče izberejo glede na to "kako se počutijo, ko se zjutraj prebudijo".

"Če so domoljubni, je njihov prispevek ta, da se borijo zoper tiste, ki o Rusiji govorijo slabe stvari," je o vroči temi še dejal Putin.