Oster odziv

Kremelj: Obtožbe za hekerske vdore so skrajno nespodobne

M.K./STA
16. 12. 2016, 12.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Uradni Kremelj je Washingtonu sporočil, naj neha z obtožbami o vpletenosti predsednika Putina v hekerske vdore, ali pa pokaže dokaze, saj so sicer obtožbe skrajno nespodobne.

Profimedia
Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov se je ostro odzval na obtožbe iz Bele hiše, kjer so v četrtek neposredno obtožili ruskega predsednika Vladimirja Putina, da je osebno vpleten v hekerske vdore med predvolilno kampanjo v ZDA.

"Naj nehajo govoriti o tem ali pa končno pokažejo neke vrste dokaze. Sicer je to skrajno nespodobno," je med Putinovim obiskom na Japonskem po poročanju francoske tiskovne agencija AFP dejal njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.
Kot je v četrtek poročala NBC, ki se je sklicevala na visoka predstavnika ameriških obveščevalnih služb, je Putin osebno dajal navodila, kako material ameriških demokratov, pridobljen s hekerskimi vdori, uporabiti in ga posredovati javnosti.

Po ocenah obveščevalne agencije Cia so Rusi vdrli v elektronsko pošto posameznikov in institucij v ZDA, da bi volitve zanihali v korist republikanskega kandidata Donalda Trumpa, ki je na koncu tudi premagal demokratsko kandidatko Hillary Clinton.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je v četrtek menil, da so lahko le najvišji uradniki Rusije avtorizirali računalniške vdore demokratom pred predsedniškimi volitvami, namestnik svetovalke za nacionalno varnost Ben Rhodes pa je menil, da se takšne stvari v Rusiji ne morejo zgoditi brez predsednika Vladimirja Putina.