Zavod za zaposlovanje je že pred časom objavil, da se je oktobra število registriranih brezposelnih na mesečni ravni povečalo za 2,2 odstotka na 97.263, kar pa je bilo še vedno 9,5 odstotka manj kot oktobra lani. Število registriranih brezposelnih se oktobra redno poveča, saj se takrat na zavodu prijavijo novi iskalci prve zaposlitve.

S tem se običajno zviša tudi stopnja brezposelnosti, dinamika dviga pa je odvisna od gibanja števila delovno aktivnih. To se je v oktobru glede na september po podatkih statističnega urada povečalo za 4864 ali za 0,6 odstotka na 829.302.

Prvič letos

Stopnja registrirane brezposelnosti se je tako oktobra po navedbah statističnega urada prvič letos zvišala. Glede na september je bila višja za 0,2 odstotne točke in je dosegla 10,5 odstotka. Za moške se je zvišala za 0,1 odstotne točke na 9,3 odstotka, za ženske pa za 0,2 odstotne točke na 11,9 odstotka.

V primerjavi z lanskim oktobrom je bila medtem stopnja brezposelnosti nižja za 1,2 odstotne točke. Pri ženskah je bila stopnja brezposelnosti medletno nižja za 1,5 odstotne točke, pri moških pa za eno odstotno točko.

Statistični urad je postregel tudi s primerjavo števila delovno aktivnih glede na obdobje pred krizo. Pred natanko osmimi leti, oktobra 2008, je bilo v Sloveniji 6,6 odstotka več delovno aktivnih oseb kot oktobra letos. Takrat jih je bilo tudi največ v zadnjih šestnajstih letih, in sicer 888.111.