Napadalca prijeli

Streljal na ministra za zdravje

G.G.
1. 6. 2017, 14.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Komaj so v Makedoniji dobili novo vlado, že je izbruhnil nov incident.

Profimedia
Zaev je 25-člansko vlado predstavil že v nedeljo zvečer, v njej pa bo sedem pripadnikov albanske manjšine.

Dosedanji minister za zdravje Nikola Todorov je pred poslopjem ministrstva v Skopju predajal posle svojemu nasledniku Arbenu Taravariju. Kar naenkrat so se zaslišali trije poki – streli iz pištole, ki so bili usmerjeni proti Todorovu. Naboji so na srečo zgrešili ministra v odhajanju. Napadalca, gre za 57-letnega iz Velesovega so nemudoma prijeli. Po poročanju makedonskih medijev napad nima političnega ozadja.

V Makedoniji so sicer po šestih mesecih oblikovali novo vlado. Novo vlado, ki jo bo vodil Zoran Zaev, poleg socialdemokratov tvorita še manjši albanski stranke DUI in Zavezništvo Albancev. Tretja albanska stranka, Gibanje Besa, ne bo del vlade, namerava pa v parlamentu podpirati koalicijo.

Prvič po letu 2006 v vladi ni konservativne stranke VMRO-DPMNE dolgoletnega premierja Nikole Gruevskega. Brez imunitete bi se lahko Gruevskemu in njegovim najtesnejšim sodelavcem obetal celo kazenski pregon. Posebno tožilstvo jim očita težka kazniva dejanja, vključno s pranjem denarja, korupcijo in prisluškovanjem državljanom.