Zaporna kazen

Sojenje za uboj Rudija Pirca zaključeno

J.A. / G.G.
1. 6. 2017, 13.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Sodba se glasi: Sandrijel Brezar je kriv uboja Rudija Pirca in poskusa uboja Primoža Pirca v romskem naselju Šmihel v Novem mestu.

J.A.
Sodba še ni pravnomočna, obtoženi Brezar in njegov odvetnik Marko Štamcar sta že napovedala, da se bosta pritožila.

Na novomeškem okrožnem sodišču je petčlanski sodni senat pod taktirko sodnice Natalije Picek Kink poslal 18-letnega Sandrijela Brezarja poslal v zapor.  Za prvo kaznivo dejanje so mu dosodili 12 let zapora, za drugega štiri in na koncu izrekli enotno kazen 15 let in 10 mesecev zapora.

Kaj je storil mladenič hudega, da si je zaslužil tako strogo kazen? Konec julija lani je vzel življenje sosedu Rudiju Pircu, v onostranstvo pa je poskušal spraviti še njegovega 20-letnega sina Primoža. Kako je prišlo do incidenta? Vse se je začelo na zabavi, ko so praznovali krst enega od malčkov v romskem naselju Šmihel. Tako se je zadeve v svojem zagovoru spominjal obsojeni: »Videl sem, da sta se sprla Dimitrij Zupančič in Jasmin Hudorovac. Šel sem pogledat, kaj se dogaja. Dimitrij me je vprašal, kaj bi rad, in začela sva se cukati,« je opisal in dodal, da ga je Vesna Zupančič tedaj s kolom udarila po glavi. Zbežal je proti domu, za njim pa Dimitrij. »Pri ograji me je dvakrat poškropil s solzivcem in podrl. Ko sem ležal na tleh, sem slišal strele.« Omenil je, da naj bi streljali tudi proti njemu, a se je umaknil za kombi, potem pa zbežal domov, kjer se je skrival, dokler niso prišli policisti. Skratka, Brezar je trdil, da ni kriv, s prstom pa je pokazal na Zupančiča. 

Kako se je v sporu znašel Rudi Pirc – Buco. Pirčevi sploh niso bili na tisti zabavi, popoldne so se vrnili z dopusta in so se tja odpravili ponoči, ker je bilo slišati vpitje, mislili so, da se je v prepir zapletel Rudijev brat. Znano je, da so bili trije streli usodni za Rudija, ena krogla ga je zadela v ramo, druga v vrat in tretja v glavo, dva strela pa je v trebuh dobil njegov sin Primož.