Uboj v Šmihelu

Obtoženi Brezar trdi, da nimajo pravega

Janja Ambrožič/Dolenjski list
20. 12. 2016, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Konec julija je po streljanju v novomeškem romskem naselju umrl Rudi Pirc - Buco. Eno uro po dogodku so policisti prijeli domnevnega strelca, ki pa trdi, da tega ni storil.

Janja Ambrožič
Sandrijel Brezar krivde ne prizna, v priporu je od 29. julija.

»Nimam kaj priznati, ker ga jaz nisem ustrelil, tisti, ki ga je, je doma,« je na novomeškem sodišču včeraj odločno rekel 18-letni Sandrijel Brezar. Obtožen je uboja svojega soseda Rudija ter poskusa uboja njegovega 20-letnega sina Primoža. Slednji je usodne noči poskusil rešiti očeta in prestregel dva strela.

Janja Ambrožič
Obtoženega Roma zastopa novomeški odvetnik Marko Štamcar.

Tistega dne, bil je petek 29. julija, je bilo v romskem naselju, ki so ga dolga leta izpostavljali kot zglednega, zelo veselo, saj so pri eni od družin slavili krst.

Prišli z dopusta

Množica se je veselila, ob pol enajstih zvečer pa se je v naselju zaslišalo streljanje.

Pirčevi sploh niso bili na tisti zabavi, popoldne so se vrnili z dopusta in so se tja odpravili ponoči, ker je bilo slišati vpitje, mislili so, da se je v prepir zapletel Rudijev brat.

Pet strelov

Trije streli so bili usodni za Rudija, ena krogla ga je zadela v ramo, druga v vrat in tretja v glavo, dva strela pa je v trebuh dobil njegov sin Primož. Kmalu so policisti prijeli Brezarja, ki je od tedaj v priporu. Njegova družina se je po tistem preselila v Belo krajino, saj naj bi jo bilo strah maščevanja, njihov bivalnik pa je nekaj dni pozneje zgorel.

Višji državni tožilec Bojan Avbar je na predobravalnem naroku v primeru priznanja krivde za Brezarja predlagal 11 let in 11 mesecev zapora, pri čemer bi se v kazen štel tudi čas, ki ga je oče dve leti starega otroka preživel v priporu.

Janja Ambrožič
Kjer je bil ustreljen Buco, so po streljanju gorele sveče.

Sojenje pred senatom

Kot rečeno, obtoženi krivde ni priznal, saj je prepričan, da so ga tisti, ki so rekli, da je streljal on, z nekom zamenjali. Njegov zagovornik Marko Štamcar je predlagal, da sojenje poteka pred senatom.

Prva obravnava bo 12. januarja, obeta se jih še več, zaslišali bodo ogromno prič, pa tudi sodnih izvedencev in strokovnjakov iz Nacionalnega forenzičnega laboratorija.

Janja Ambrožič
Bivalni zabojnik Brezarjevih so požrli ognjeni zublji.