Beren in Lúthien

Izdana še nikoli brana Tolkienova knjiga

B.K.
1. 6. 2017, 13.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Avtor Gospodarja prstanov in Hobita je umrl leta 1973, a njegov Srednji svet živi dalje. Ljubitelji fantazijske literature si lahko to poletje krajšajo čas z novo, doslej še neizdano knjigo, ki jo je pisatelj napisal pred 100 leti.

Wikipedija
John Ronald Reuel Tolkien

Beren in Lúthien je naslov zgodbe, ki jo je angleški pisatelj J.R.R. Tolkien napisal, ko se je vrnil iz bojišč prve svetovne vojne.

Zgodba govori o ljubimcih, nesmrtni vilinki Lúthien in umrljivemu človeku Berenu. Postavljena je v Prvo dobo Srednjega sveta in prikazuje, kako se je fantazijski svet skozi leta razširil in razvil. V zgodbi se junaka odpravita na junaško avanturo, v kateri želita poraziti zlobnega Melkorja.

Knjigo je uredil pisateljev sin, danes 92-letni Christopher Tolkien, ki je po avtorjevi smrti uredil in izdal tudi knjige Silmarillion, nedokončane zgodbe in Zgodovina Srednjega sveta.

Da gre za eno izmed najbolj osebnih Tolkienovih zgodb kaže tudi dejstvo, da sta imeni Beren in Lúthien vklesani v nagrobni kamen, ki stoji na grobu Tolkiena in njegove žene Edith. Mladi Tolkien  se je namreč v Edith zaljubil že pri svojih 16. letih, a poročila sta se šele 8 let kasneje, saj mu je skrbnik do 21. leta prepovedal stike z njo.

Profimedia
Na grobu zakoncev Tolkien sta zapisani imeni Luthien in Beren.