Kolonizacija

Življenje na drugih planetih ne bo prijetno

B.K.
1. 6. 2017, 14.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Generalni direktor Evropske vesoljske agencije (ESA) opozarja, da visokoleteče ideje o kolonizaciji Marsa ali Lune, niso nujno uresničljive.

www.occupycorporatism.com
Ilustracija koncepta bivakov za kolonizacijo Marsa.

H kolonizaciji Marsa je pred časom pozval slavni teoretski fizik Stepehn Hawking, generalni direktor podjetja SpaceX Elon Musk pa je celo zatrdil, da bo kolonizacijo Marsa začel v naslednjega pol stoletja.

S tem se ne strinja generalni direktor ESA dr. Johann-Dietrich Worner, ki opozarja, naj se ljudje ne osredotočajo toliko na neuresničljive fantazije. Življenje izven Zemlje bi po njegovih besedah bilo namreč zelo težko in naporno.

“Bi želeli živeti nekje, kjer je polovico meseca noč in polovico dan? To je Luna. Ne, živeti 14 dni v temi, to ni dobro življenje,” je dejal Worner, ki ni nič bolj naklonjen ideji kolonizacije Marsa. “Mars je enak. Situacija s svetlobo je sicer malce boljša, a ne bi mogli iti ven na sprehod. Vedno bi morali biti zaščiteni in pokriti, niti psa ne bi mogli peljati na sprehod do drevesa.”

NASA
Umetniška upodobitev potencialnega bivaka na Marsu.

Čeprav je po njegovem mnenju človeški obisk Marsa povsem mogoč pa ne vidi, kako bi lahko s trenutno tehnologijo zagotovili zadovoljive pogoje za življenje izven Zemlje.

“Kolonizacija – to se sliši, kot da bi morali Zemljo zapustiti. Jaz upam, da je ne bomo rabili zapustiti še naslednje tri milijarde let. Upam, da bomo ljudje našli način kako zavarovati življenje na Zemlji.”

Na Hawkingovo izjavo, da bo življenje na Zemlji vzdržno le še naslednjih 100 let in, da bomo morali najti drug naseljiv planet pa je Worner odgovoril le: “Težko boste našli boljši prostor.”