Kričanje in lajanje

VIDEO: To je Tito želel, da pozabimo - posnetek je strogo prepovedal!

D. B.
31. 5. 2017, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Josip Broz Tito je želel, da se, kar je rekel na spodnjem videoposnetku, za vedno pozabi. Strogo je prepovedal njegovo objavo.

Arhiv Reporterja
Tito je bil prepričan, da imajo Slovenci v Italiji manj pravic kot Italijani v Sloveniji in Istri ter da je za to kriva nesposobna italijanska vlada.

Objava tega videoposnetka je bil najprej prepovedana, potem pa so nanj pozabili. Zdaj, ko je vendarle ugledal luč sveta, pa privlači pozornost ne le zaradi kontroverznih maršalovih izjav, ampak tudi zaradi tega, ker Tito ni mogel priti do besede zaradi svojih kodrov, ki so nenehno lajali, čeprav jih je poskušal pomiriti.

Preberite tudi: Melania v Ljubljani: Tukaj so jo opazili! Kliknite tukaj!

Posnetek je nastal 3. aprila, leta 1975, ko je Tito želel nagovoriti javnost, a se skoraj ničesar na posnetku ne sliši, saj se je maršal ves čas boril s svojimi kodri.

Kakorkoli, to ni bil edini razlog, da je Tito objavo videoposnetka prepovedal. Menil je namreč tudi, da njegov govor ni bil najboljši ter da se mora odlomek, v katerem govori o Italiji, izbrisati, kar se lahko sliši v zadnjih sekundah videoposnetka (spodaj).

V spornem odlomku je sicer Tito svojim sodelavcem pojasnjeval, kako imajo Slovenci v Italiji manj pravic kot Italijani v Sloveniji in Istri ter da je za to kriva nesposobna italijanska vlada, nekdo izmed prisotnih na srečanju pa je dejal, da teh njegovih besed ne bi smeli objaviti.