Pametne naprave

Zaradi telefona trpi hrbtenica

ud
31. 5. 2017, 14.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Čeprav je bil sprva namen pametnih telefonov in tablic olajšati naše življenje, je na dlani, da nam ob nenadzorovani uporabi prej škodijo kot koristijo.

Profimedia
Odložite telefon in se odpravite v naravo ali pa na pijačo s prijatelji.

Prav nič umirjeni nismo, če smo kar naprej in vsepovsod dosegljivi, pisno in govorno, če lahko kadarkoli in kjerkoli na spletu preverimo vse, poleg tega nam lahko to pošteno načne zdravje.

2–4 ure na dan uporabljamo pametne telefone in tablice, nekateri še veliko več.

ZASVOJENOST

V povprečju naj bi pametni telefon uporabljali od dve do štiri ure na dan, v resnici pa mnogi, predvsem mladi, na njem »visijo« tja do šest ur in še več, kar kajpak kaže na zelo resno zasvojenost s sodobno tehnologijo. Zasvojeni smo, če kar naprej preverjamo nova sporočila, če smo čas za kavico s prijateljico povsem nadomestili s kramljanjem z njo po telefonu oziroma če ne moremo telefona odložiti niti med obedovanjem.

Profimedia
Med uporabo telefona naredite premor vsakih nekaj minut. Na vsaki dve leti preverite vir pri okulistu.

HRBTENICA

Kirurgi so že pred leti začeli opozarjati na posledice, ki jih ima pametni telefon na hrbtenico in vrat. Položaj, v katerem večina ljudi uporablja telefon, povečuje obremenitev vratu. Kadar pogledamo navzdol, glavo nagnemo za približno 15 stopinj, pri čemer se obremenitev na vrat s približno petih kilogramov, kolikor je težka naša glava, poveča na 12 kilogramov. Leta takšne uporabe telefona slej ali prej pripeljejo do ortopeda.

Nikar!

V telefon ne zremo tako, da imamo brado prislonjeno na prsi. Kot nagiba glave se namreč poveča na 60 stopinj, obremenitev na vrat pa je kar 27 kilogramov!

OČI IN VID

Zadnje desetletje kratkovidnost (ko slabo vidimo na daleč) skokovito narašča, kar je predvsem posledica naprezanja oči ob gledanju v majhne zaslone. Med mladimi je kratkovidnosti za kar 35 odstotkov več. Zdravniki razlagajo, da se branje na pametnem telefonu močno razlikuje od branja knjig ali časopisov. Te namreč držimo od oči na večji razdalji kot telefon, zaslon pa oči obremenjuje tudi zaradi nenaravne svetlobe in hitrega premikanja oči, ko iščemo informacije po spletu. To pa vpliva na oči in posledično na vid. Edina rešitev je manjša uporaba telefona. 

Profimedia
Rešite svoj vid tako, da tipkarski ali bralni del prihranite za delo z računalnikom.