Prva turneja

Melania Trump prišla razpuščenih las, Donald Trump to ostro obsodil

K.A.
20. 5. 2017, 17.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je danes prispel v Savdsko Arabijo in s tem začel svojo prvo turnejo v tujini. Vse oči pa so usmerjeno v prvo damo Melanio Trump, ki se je odločila, da med obiskom ne bo naokoli hodila zakritih las.

Reutres
Melania in Donald Trump začenjata prvo turnejo.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je Trump s soprogo Melanio zjutraj z vladnim letalom pristal na letališču v Rijadu. Po pristanku ju je sprejel savdski kralj Salman. Ameriška prva dama je nosila konservativno črno obleko, ni pa si zakrila las, še piše AFP. Enako je sicer leta 2015 storila tedanja prva dama Michelle Obama, zaradi česar pa jo je Trump tedaj kritiziral, češ da je užalila gostitelje. Donald Trump je takrat na Twitterju zapisal: "Številni govorijo, da je Michelle Obama naredila sijajno potezo, ker je zavrnila, da bi tekom obiska zakrivala svoje lase, a mislim, da jih je s tem zelo užalila in zdi se mi, da imajo ZDA že povsem dovolj sovražnikov." Kakorkoli že, tudi Melania se je odločila za enako potezo, za zdaj pa še ni jasno, kaj si o tem misli njen soprog. Trumpa na uradnem obisku spremljata tudi hčerka Ivanka in njen mož Jared Kushner. Ivanka se je na pot iz Bele hiše podala v svetli obleki cvetličnega vzorca, ob prihodu pa je nosila črno obleko, z dolgimi rokavi. 

Profimedia
Donald Trump

V Savdski Arabiji imajo izjemno stroge islamske zakone, ki ženskam narekujejo številna pravila, ki jih morajo spoštovati. Ženske ne smejo voziti, prav tako morajo za študij in potovanje v tujino dobiti dovoljenje svojega očeta, moža ali brata. Ženske morajo nositi dolge črne tradicionalne obleke, v javnosti pa se morajo vedno pojaviti zakrite.

Reutres
Melania Trump je ženska, ki meni, da oblačenje ni delo, za katerega potrebuješ "strokovno pomoč".

Obisk se je začel s pogovorom Trumpa s kraljem Salmanom in dvema najvplivnejšima savdskima princema. V Rijadu srečanje Trumpa in kralja Salmana vidijo kot priložnost za obnovo odnosov z Washingtonom po več letih napetostih v času prejšnjega ameriškega predsednika Baracka Obame.