Po požaru

FOTO: Protest na Vrhniki: s človeško verigo zaprli Tržaško

B.K./STA
20. 5. 2017, 10.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V centru Vrhnike je proti ponovnemu zagonu kemične tovarne Kemis protestiralo okoli 100 občanov in občank.

B.K.
Zbrani protestniki proti ponovnemu zagonu kemične tovarne Kemis

V znak protesta so s človeško verigo zaprli Tržaško cesto. Protest je bil umirjen, občani pa so tudi podpisovali peticijo za premestitev tovarne Kemis iz trenutne lokacije na bolj odročno mesto.

Zahtevali so tudi odstop župana Stojana Jakina, zaprtje čistilne naprave na lokaciji nekdanjega IUV ter zaprtje Saubermacherja na Vrhniki.

Lokacija neprimerna, obveščanje slabo

"Verjetno ni najprimernejša lokacija na robu parka in zraven stanovanjskih naselij," je za Svet24 povedal občan Peter, ki ga je zmotilo tudi dejstvo, da so bili o dogodku slabo obveščeni. "Obveščanje je bilo zelo slabo. Obvestila so sicer bila, a ne v smislu, da bi nas obvestili o tem kaj v tistem trenutku priporočajo in kolikšno je onesnaženje." S tem se je strinjal tudi Srečko, ki je protest opazoval z robov. "Ljubljanica je bila penasta," je zatrdil in dodal, da je veter k sreči pihal stran od Ljubljane. Če bi obrnil smer bi toksičen oblak nesel namreč nad polja in travnike. "Vse je uničeno," je komentiral povrtnine, ki so ponekod prekrite z oljnato snovjo.

Potok močno onesnažen

Predstavniki pristojnih služb so v včeraj v Sinji Gorici predstavili podatke o onesnaženosti v okolici Kemisa po požaru. Po besedah Janje Turšič z Agencije RS za okolje (Arso) naj bi bile vrednosti PM10 delcev v zraku pod mejnimi, prav tako koncentracija živega srebra.

So pa potrdili, da je bližnji potok Tojnica močno onesnažen. Onesnaženje v potoku so na Arsu ocenili kot katastrofalno, saj so v njem našli presežene vrednosti veliko nevarnih snovi, med drugim niklja, kobalta in formaldehida, zelo povišane so bile vrednosti še nekaterih drugih spojin, tudi mineralnih olj in cianidov.

Krajani Sinje Gorice: Kemis ne sodi v naselje

Okoli 150 krajanov je v burni, a dokaj strpni razpravi izrazilo nezadovoljstvo, ker še vedno ne vedo, kateri nevarni odpadki so zgoreli v ponedeljkovem požaru in v kakšni količini. Po njihovih besedah od pristojnih tudi še niso dobili odgovora, ali so opravili vsa potrebna vzorčenja zraka, zemljišča in vode. Opozorili so, da se s požarišča še vedno širi smrad. Prebivalci tudi tožijo zaradi draženja sluznic.

Krajane je bolj kot ne neuspešno skušal pomiriti direktor Kemisa Emil Nanut. Pojasnil je, da smrad ostaja, ker v delu odpadkov še vedno tli. Izpostavil je, da so intenzivna sanacijska dela zaradi forenzične preiskave stekla šele v petek. Po njegovih besedah preiskava še ni končana, zaenkrat ostaja neznan tudi vzrok požara.

Podjetje Kemis ima okoljevarstveno dovoljenje za skladiščenje in predelavo vseh vrst nevarnih odpadkov z izjemo eksplozivnih in radioaktivnih. 

Nanut je opozoril, da Kemis ni pristojen za vzorčenja, ki bodo dala natančen odgovor o okoljskih posledicah požara. Znova je zagotovil, da bo Kemis z nekaj več kot 40 zaposlenimi storil vse, kar je v njegovi moči, za čimprejšnjo odstranitev posledic. Krajanom je obljubil, da bodo stanje v podjetju in njegovi okolici vrnili v takšno, kot je bilo pred požarom.

Podjetje Kemis ima okoljevarstveno dovoljenje za skladiščenje in predelavo vseh vrst nevarnih odpadkov z izjemo eksplozivnih in radioaktivnih. Požar je po Nanutovih besedah zajel vse vrste skladiščenih odpadkov. Dogodek je primerjal "s strmoglavljenjem letala, ko se kljub vsem varnostnim sistemom vendarle zgodi katastrofa".

Okoljevarstveno dovoljenje po Nanutovih besedah Kemisu dovoljuje skladiščenje do 1500 ton odpadkov, aneks k dovoljenju pa te količine ni povečal. Potrdil je, da se je Kemis v desetih letih, odkar obratuje na tej lokaciji, že soočil z izrednimi dogodki v obliki manjšega požara pri drobljenju odpadkov. Poudaril je, da so bili vsi požari zabeleženi v poročilih.

Krajani so očitke naslovili tudi na vrhniškega župana Jakina. V odgovoru nanje je poudaril, da v celoti razume zaskrbljenost krajanov in se lahko zanesejo na njegovo pomoč, kljub temu pa občina ne more pristati na glas ulice. Po njegovih besedah je v pristojnosti države oz. njenih strokovnih institucij, da presodijo, ali Kemis lahko ostane na zdajšnji lokacijo in pod kakšnimi pogoji.

Več fotografij s protesta si lahko ogledate v spodnji galeriji.