Raketni napad

ZDA s tomahawki zradirale sirsko vojaško letališče

M.K./STA
7. 4. 2017, 07.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

ZDA so izstrelile kar 50 vodljivih raket tomahawk na eno od vojaških letališč režima sirskega predsednika Bašarja Asada.

Reuters
Izstrelili naj bi kar 50 vodljivih raket.

Američani so s tomahawki zradirali letališče Aš Šairat v provinci Homs s katerega naj bi Asadove sile napadle s kemičnim orožjem. Ameriški predsednik Donald Trump je dejanje Asadove vojske obsodil in napovedal, da se bo nekaj zgodilo. Posvetoval se je z obrambnim ministrom Jamesom Mattisom, ki mu je podal nekaj predlogov za vojaško ukrepanje. Odločil se je za tomahawke.

V napadu so bili ubiti štirje vojaki, vojaška baza pa skoraj v celoti uničena, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. V napadu z manevrirnimi raketami tomahawk z ameriških vojaških ladij v Sredozemskem morju so bili po navedbah omenjene nevladne organizacije uničeni letališka steza, rezervoarji z gorivom in zračna obramba na vojaškem letališču Aš Šaira.

Ruska vojska je bila obveščena pred ameriškim napadom na sirsko vojaško letališče, so sporočili iz Pentagona. Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je sicer dejal, da drugega usklajevanja z Moskvo pred napadom ni bilo. Ruski poslanec Dmitrij Sablin je sporočil, da v ameriškem napadu z vojaških ladij v Sredozemlju ni bil ranjen noben ruski državljan. Po poročanju libanonske televizije Al Majadin je poveljstvo sirske vojske iz baze Šajrat umaknilo večino vojaških letal, preden so jo zadele ameriške rakete.

Guverner pokrajine Homs Talal Barazi je prav tako sporočil, da je napad terjal smrtne žrtve in povzročil veliko gmotno škodo. "Gasilci in pripadniki civilne zaščite so potrebovali dve uri, da so ukrotili požar ter evakuirali ranjene in mrtve z letališča," je dejal. "Ameriško bombardiranje slabi zmožnosti sirske vojske v boju proti terorizmu," je dejal guverner.

Za Putina ameriški napad v Siriji v nasprotju z mednarodnim pravom

Ruski predsednik Vladimir Putin meni, da je ameriški napad na Sirijo kršitev mednarodnega prava. "Predsednik Putin sodi, da je so napadi agresija na suvereno nacijo," je po poročanju ruskega spletnega portala RT povedal njegov predstavnik za odnose z javnostmi Dmitrij Peskov. Opozoril je še, da predsednik verjame, da so napade izvedli kot kršitev mednarodnega prava in pod pretvezo izmišljenih dejstev. Peskov je vztrajal, da sirska vojska nima kemičnega orožja, kar da je ugotovila in potrdila Organizacija za prepoved kemičnega orožja. Dejal je tudi, da je ta napad "povzročil resno škodo ameriško-ruskim odnosom, ki so že zdaj obžalovanja vredni". Sicer pa je ocenil, da je bil to zgolj poskus preusmeritve pozornosti s civilnih žrtev v Iraku, še poroča RT.

Trump pozval k končanju klanja in prelivanja krvi

Trump je v izjavi za javnost na svojem floridskem posestvu Mar a Largo dejal, da je ukazal napad na letališče v Siriji odkoder je bil sprožen kemični napad.

Reuters
Američani so s tomahawki zradirali letališče Aš Šairat v provinci Homs s katerega naj bi Asadove sile napadle s kemičnim orožjem.

"Asad je pobil nemočne moške, ženske in otroke. Za številne je bila to počasna in surova smrt. V tem barbarskem napadu so bili okrutno umorjeni celo čudoviti dojenčki. Noben božji otrok ne bi smel nikoli trpeti takšnih grozot," je med drugim dejal Trump in dodal, da je preprečevanje širjenja kemičnega orožja ključni nacionalni interes ZDA.

Zagotovil je, da ni nobenega dvoma, da je Sirija uporabila prepovedano kemično orožje, kršila obveze iz Konvencije proti kemičnemu orožju in zanemarila pozive Varnostnega sveta.

"Številni poskusi spremembe Asadovega obnašanja so dramatično propadli. Zaradi tega se begunska kriza povečuje, regija se destabilizira, kar ogroža ZDA in zaveznike. Vse civilizirane države pozivam naj se nam pridružijo v prizadevanjih za končanje klanja in prelivanja krvi v Siriji in končanje terorizma v vseh oblikah," je dejal in na koncu poleg Amerike prosil za božji blagoslov ne le Amerike ampak celotnega sveta.

Ukazal napad kljub opozorilu Rusije

Trump je napad ukazal kljub opozorilu Rusije, da bo imela vojaška akcija proti Siriji negativne posledice. Ruski veleposlanik pri ZN Vladimir Safronkov je v četrtek med neuspešnim dogovarjanjem Varnostnega sveta ZN o resoluciji za obsodbo uporabe kemičnega orožja.

Safronkov je dejal, da bo odgovornost za vojaško akcijo na ramenih tistega, ki bo sprožil takšen dvomljiv tragičen ukrep. "Poglejte Irak, poglejte Libijo," je v New Yorku dejal Safronkov.
Trumpov predhodnik Barack Obama ni odločneje ukrepal proti Asadu zaradi česar si je prislužil kritike jastrebov v kongresu, kot je senator iz Arizone John McCain.

Ta je skupaj z republikanskim kolegom iz Južne Karoline Lindseyjem Grahamom sporočil, da vojaška akcija pošilja pomembno sporočilo, da ZDA več ne bodo mirno opazovale kako Asad s pomočjo Rusije pobija nedolžne civiliste v Siriji.

Senatorja sta Trumpa še pozvala naj povsem izloči iz boja Asadove zračne sile ter skupaj z zavezniki in partnerji razvije celovito strategijo za končanje spopadov v Siriji.

Ameriški mediji poročajo, da so bili tomahawki izstreljeni iz dveh vojaških ladij v Sredozemlju. Sirska vlada je medtem ameriški ukrep označila za dejanje agresije.