Je preživel?

Osumljenec za napad v Rusiji je 22-letnik iz Kirgizije

B.K.
4. 4. 2017, 12.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Osumljenec za bombni napad na podzemni železnici v Sankt Peterburgu je 22-letnik rojen v Kirgiziji, sporočajo kirgiške oblasti.

Twitter
Domnevni napadalec Akbaržon Džalilov.

Kirgiški državni komite za nacionalno varnost za napad sumi 22-letnega Akbaržona Džalilova, sicer ruskega državljana, ki pa je bil rojen v Kirgiziji, poroča britanski časnik The Guardian.

Še vedno ni znano ali se je napadalec v vagonu razstrelil ali pa je bombo le odvrgel in pobegnil.

Džalilov je v Rusiji živel zadnjih 6 let, izhaja pa iz mesta Oš na jugu Kirgizije. Rusko državljanstvo je Džalilov dobil prek očeta avtomehanika, ko je bil najstnik. V Rusiji sicer dela in živi več sto tisoč migrantov iz centralne Azije.

V začetku so preiskovalci za napad sumili še 22-letnega Maxima Ariševa iz Kazahstana, katerega truplo je bilo najdeno obglavljeno in popolnoma izmaličeno v vagonu vlaka. Preiskovalci so domnevali, da je šlo za samomorilskega napadalca, a so sume kasneje umaknili, ko so iz kazahstanskega komiteja za nacionalno varnost sporočili, da Arišev nikoli ni bil na njihovem seznamu za nadzor ter da je verjetno le ena izmed nesrečnih žrtev napada.

Arišev je bil študent tretjega letnika ekonomije na Univerzi v Sankt Peterburgu, v mestu pa je živel s svojim dekletom ter njeno družino.

Rusko ministrstvo za zdravje je sicer danes dvignilo uradno število smrtnih žrtev iz 11 na 14, 49 ljudi pa je še vedno v bolnišnici, od tega štirje v kritičnem stanju.