Sojenje

Brezdomec ni priznal krivde za umor

M.K./STA
4. 4. 2017, 12.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

38-letni brezdomec Tomi Kolar, ki je obtožen umora drugega brezdomca, se je na sodišču v Mariboru izrekel o svoji krivdi.

Gabrijel Toplak
Notranjost zapuščene zgradbe nekdanjih zaporov v Mariboru, kjer se je novembra lani zgodil zahrbten umor.

Predsednici senata na mariborskem sodišču Danili Dobčnik Šošterič tudi v drugo ni uspelo zaključiti predobravnavnega naroka za 38-letnega brezdomca Tomija Kolarja, obtoženega, da je novembra lani v zapuščenih prostorih nekdanjih mariborskih zaporov umoril 41-letnega Ludvika Pukšiča. Se je pa obtoženi tokrat vsaj izrekel o krivdi, ki je ne priznava.

Ob prvem poskusu predobravnavnega naroka v začetku marca sodišču ni uspelo priti niti tako daleč, saj je Kolar zahteval drugega zagovornika po uradni dolžnosti, ker z Darjanom Lampičem ni bil zadovoljen. Potem ko je sodišče zanj imenovalo že četrtega odvetnika Sašo Jenčiča, vmes sta se namreč dva zaradi zasedenosti opravičila, je kazalo, da bo tokrat predobravnavni narok izpeljan do konca.

Obdolženi, sicer brezdomec, ki je na prvem naroku celo zanikal svojo identiteto, je sicer kar takoj dal vedeti, da ne namerava priznati krivde, zato tožilki Mateji Artenjak niti ni uspelo predstaviti ponujene kazni v zameno za priznanje.

Njegov zagovornik je nato začel predstavljati dokazne predloge obrambe na glavni obravnavi in pri tem predlagal imenovanje novega izvedenca psihiatrične stroke, ki bi pregledal vso dosedanjo zdravstveno dokumentacijo Kolarja ter se z obdolženim tudi pogovoril in nato ocenil, ali je pri njem prisotna kakršnakoli duševna motnja, ki bi lahko vplivala na to, da obdolženi ne bi bil sposoben razumeti pomena svojega ravnanja.
Če sodišče temu predlogu ne bi pritrdilo, pa je predlagal vsaj zaslišanje izvedenca Mladena Vrabiča, ki je že pripravil izvedensko mnenje, da Kolarja ponovno pregleda ter se izjasni glede njegovega psihičnega stanja. Predvsem, ali je mogoče, da se je pri obdolženem v času dejanja pojavila kakšna sicer prikrita motnja, zaradi katere je življenje Pukšiču vzel v stanju neprištevnosti ali bistveno zmanjšane prištevnosti.

Z njegovimi predlogi pa se ni strinjal Kolar, ki je dejal, da se tako pred narokom nista dogovorila, po desetminutnem odmoru pa je odvetnik Jenčič zahteval njegovo razrešitev zaradi nezaupanja med njim in njegovim klientom. Sodnici zato ni preostalo drugega, kot da narok znova preloži in ga razpiše za 20. april. Kaj je obdolženega zmotilo, ni jasno, se pa menda ne želi izgovarjati na neprištevnost.

Kolar naj bi 23. novembra lani v zapuščenih prostorih poleg največjega mariborskega nakupovalnega središča vzel življenje Ludviku Pukšiču, s katerim sta sicer bivala v istih prostorih, a bila že nekaj časa sprta. Morilec naj bi se žrtve lotil z nožem na grozovit in zahrbten način, za kar mu grozi najmanj 15 let zapora.

Policisti so Kolarja prijeli še isti dan, ko se je zgodil umor, in sicer v kraju Osluševci, ko je peš hodil proti meji s Hrvaško. Od takrat je v priporu.