Počilo je

VIDEO: 10 mrtvih in 39 ranjenih v napadu v Sankt Peterburgu

T.L.
3. 4. 2017, 14.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Rusko tožilstvo je potrdilo, da je bila današnja eksplozija na vlaku podzemne železnice v Sankt Peterburgu teroristični napad.

Twitter

V ruskem Sankt Peterburgu je prišlo do eksplozije na postaji podzemne železnice Senaja ploščad. Po poročanju Russia Today naj bi v vagonu eksplodirala improvizirana eksplozivna naprava. V napadu je po podatkih ruskega ministrstva za zdravje umrlo 11 ljudi, najmanj 39 je ranjenih. Med evakuacijo je policija sicer našla še eno doma narejeno eksplozivno napravo, ki pa so jo strokovnjaki uspešno deaktivirali, so v zadnji izjavi za javnost sporočili iz Nacionalnega proti-terorističnega komiteja (NPK).

Ruski mediji poročajo, da je eksplozija odjeknila na dveh postajah podzemne železnice: poleg postaje Senaja ploščad (Sennaya Ploschad) tudi na bližnji postaji Tehnične univerze (Tekhnologichesky Institut) v središču mesta. 

Na svetovnem spletu so se pojavile fotografije poškodovanega vagona, ljudi, ki ležijo po tleh in z gostim dimom polne postaje.

Zaradi dogodka so zaprli več postaj podzemne železnice v bližini. 

Državljanom se je že oglasil predsednik Vladimir Putin, ki je obljubil natančno preiskavo dogodka: "Preučujemo vse možne vzroke, vključno s terorizmom." Putin je bil sicer danes v St. Peterburgu, vendar pa ga je v času eksplozije že zapustil, je povedal Dmitrij Peskov, predsednikov tiskovni predstavnik. Medtem pa je rusko tožilstvo že potrdilo, da je šlo za teroristični napad.

Zaradi dogodka so varnost poostrili tudi na omrežju moskovske podzemne železnice, poroča agencija Tass.

Profimedia
Dim na podzemni postaji.