»Vault 7«

WikiLeaks razkril hekerska orodja CIA

S.R./M.K.
7. 3. 2017, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

WikiLeaks je objavil na tisoče dokumentov, ki naj bi izvirali iz ameriške Centralne obveščevalne agencije (CIA), poroča tiskovna agencija The Associated Press.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Gre za odmevno objavo, imenovano »Vault 7«. Dokumenti naj bi razkrili podrobnosti o kibernetskem vohunjenju, ki ga po vsem svetu izvaja CIA. Tiskovna agencija AP objave še ni uspela potrditi, CIA pa se na njihove poizvedbe ne odziva.

Razkrita Ciina kiber-orožja

Objavljeni dokumenti razkrivajo podrobnosti hekerskih računalniških programskih orodij, ki jih uporablja ameriška obveševalna agencija CIA. Takšna kiber-orožja lahko napadejo računalnike in druge naprave, ki za delovanje uporabljajo različne operacijske sisteme, kot so Windows, Android, iOS, OSX in Linux, prav tako pa so lahko njihove tarče mrežni usmerjevalniki.

Nekatera od teh programskih orodij so razvili Ciini strokovnjaki, viri iz britanske obveščevalne agencije MI5 pa so, kot piše BBC, potrdili, da so pomagali razviti vohunsko programsko orodje za Samsungove pametne televizorje F8000. Tako okužene naprave pa so lahko izrabili za prisluškovanje.

Iz dokumentov je razvidno, da je Cia ustvarila več kot 1000 vrst škodljive programske opreme - viruse, trojanske konje in druge programe, ki lahko prevzamejo nadzor nad tujo napravo.

Glede na to, da ima WikiLeaks bogato zgodovino objavljanja strogo zaupnih vladnih dokumentov, bi dokumentacija znala biti pristna. Jake Williams, ustanovitelj organizacije Rendition Infosec in eden od strokovnjakov, ki so dokumente že začeli preverjati, je za AP dejal, da vse kaže na pristnost dokumentov.

To bi bil nov hud udarec za obveščevalne službe Združenih držav, ki so jih WikiLeaks in zavezniki z obsežnimi objavami osmešili že v preteklosti.