Skoki v krizi

Petru Prevcu se je brat malo zasmilil

T.L.
7. 3. 2017, 13.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kljub povprečni sezoni Peter Prevc ne išče izgovorov za svoje slabše predstave.

Profimedia
Peter Prevc

Slovenski smučarski skakalci so se iz finskega Lahtija vrnili s povprečnimi rezultati, pred njimi pa je zdaj pot na Norveško. Časa za ugotavljanje razlogov, kaj vse je šlo narobe in zakaj je pripravljenost naših skakalcev takšna, kot je, ni.

Odlični rezultati Domna Prevca iz začetka sezone so le še bled spomin, iz Lahtija ga je Goran Janus celo predčasno poslal domov. "Gre za 17-letnika, in glede na to, koliko je potovanj od konca novembra do konca sezone, bi mu morali dati po Oberstdorfu nekaj premora, a je to težko, saj so bili tudi zanj letošnji cilji predvsem poleti, ker ga je to zelo mikalo. preprosto mu v Lahtiju ni šlo,  je po poročanju Ekipe24 dejal Janus.

Peter Prevc pa je o mlajšem bratu dejal: "Domen se mi je kar malce zasmilil, ko mu ni šlo. Sem videl, da vse poskuša. Rekel sem mu, naj poskusi skočiti povsem sproščeno. Tudi to je poskusil, pa ni šlo. Potem so se odločili, da gre domov. Rekel sem mu, naj se spočije in v miru pripravi za naprej. To je tudi vse, kar sva o tem govorila. Mislim, da je bilo prvič, da sem mu glede skokov dal kakršen koli nasvet, vendarle je trener Gorazd Bertoncelj tisti, ki ga najbolje pozna in ga zna najbolje pripraviti". 

Peter ne priznava izgovorov 

Tudi Peter se po blesteči lanski sezoni lovi. V Lahtiju je kljub veliki želji ostal brez stopničk. "Ne vem, ali sem si naložil malce preveč pritiska ali sem si rekel, če celo sezono ne gre, pa se mora tu iziti, saj se že toliko časa lovim. Na treningih je lepo kazalo, ko pa so prišle tekme, sem, namesto da bi šel s skoki stopničko višje, šel nazaj. Bil sem na treningih med petim in osmim mestom, na tekmah pa potem med devetim in 11," je finsko izkušnjo opisal Peter, ki izgovorov ne išče.

"Nikoli se ne izgovarjam na to, da mi naprava ne ustreza, saj imajo vsi natanko toliko dni kot jaz, da se pripravijo na skakalnico in razmere ter se prilagodijo na vse dogajanje. Če bi na vseh tekmah v sezoni zmagal, pa mi zdaj ne bi šlo, bi lahko rekel, da je morda skriva skakalnica. Če se pa uvrstiš na mesta, kjer si vso sezono, ne moreš reči, da je s skakalnico kaj narobe.

"Kraftu bi uspelo tudi v mojem dresu"

So pa imeli med SP naši skakalci težave z dresi, vendar Peter Prevc tudi tu ne išče izgovorov: "Kraftu bi lahko dal tudi svoj dres - no, moj je vseeno malo prevelik zanj -, ampak če bi ga zmanjšal na njegove mere in uporabil moj material, bi še zmeraj zmagal. Skakalec odloča. če narediš vrhunski skok, boš zmagal, lahko tudi z veliko slabšim dresom, kot ga imajo drugi."

Dodal je še: "Dokler sam s svojimi napakami več zafrknem, kot me lahko dres prikrajša za kakšen meter, se nimam kaj izgovarjati na opremo."