Nova predsednica

"Prinašam spremembe, zato me želijo onemogočiti"

T.L.
7. 3. 2017, 11.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Verjame, da so se jo lotili, ker se je lotila plač funkcionarjev: začetek mandata je precej buren za Čebašek Travnikovo.

M24
Zdenka Čebašek Travnik

Razburjenje zaradi višine plače in odhodu članov najožje ekipe, ki je sledilo neposredni izbiri Zdenke Čebašek-Travnik na položaj predsednice Zdravniške zbornice Slovenije, je nekoliko potihnilo, predsedniška usoda Čebašek Travnikove pa še visi na nitki. Na ponedeljkovi seji skupščinskega sveta ZZS se se namreč pojavile različne pobude za razrešitev Čebašek Travnikove, o katerih bodo prihodnjo sredo razpravljali in glasovali. Kot je danes za STA povedal Marko Bitenc, predsednik skupščine, pa ta ne bo odločala o višini plače predsednice. Čebašek Travnikova je že podpisala pogodbo o zaposlitvi, veljavno s 1. marcem.

Vsak od včlanjenih zdravnikov za plačo 80 centov

Pojasnila (tudi) glede "zapleta" določitve plače je za točno opoldne napovedala Čebašek Travnikova.

Začela je s prvimi delovnimi uspehi, ki jih je v treh tednih dosegla. Dejala je, da je z akterji zdravniških organizacij vzpostavila delovne stike. Dejala je, da je v hiši vladalo "izjemno delovno vzdušje in dobro sodelovanje z vsemi zaposlenimi. Delovanje zbornice je vzpostavljeno, ne stoji, nič se ne zamuja.

Dejala je, da ima od včeraj dogovor za plačo v višini 8000 evrov bruto, kar pomeni dobrih 4200 evrov neto. Za razliko od predhodnika, ki je prejemal plačo v enaki višini za 80 odstotni delovni čas, je ona polno zaposlena. Dodala pa je, da njena plača ni "zabetonirana". Ko bo skupščina sprejela pravilnik glede nagrajevanja oziroma plač funkcionarjev, se bo z aneksom prilagodila tudi njena plača. 

Ob tem je poudarila, da denar za plačo ne prihaja iz žepov davkoplačevalcev, za njeno plačo pa vsak od članov zdravniške zbornice s članarino mesečno prispeva 80 centov. 

"Nisem prišla sem zaradi plače. Višina plače takšne višine ni bila težava." Pravi, da je stopila na žulj nekaterim, ker želi uvesti spremembe v delovanju zbornice in tudi transparentnosti. "Mnogi se bojijo sprememb, ki jih prinašam jaz in moj program. Z vsemi sredstvi želijo onemogočiti, da bi delovala."

Verjame, da so se jo lotili, ker se je lotila plač funkcionarjev

Vsa leta plače funkcionarjev znotraj zbornice niso bile urejene. Eno izmed neurejenih področjih je plačilo funkcionarjev. Ljudje, ki so delo opravljali, so dobili delo plačano in to je prav, je pojasnila Čebašek Travnikov, dodala pa, da je večina članov mislila, da te ljudje dobivajo za delo simbolične zneske, čemur ni bilo tako. Želi, da se zato plačila uredijo transparentno. Tudi sama se drži tega: "Moja plača je postala znana včeraj in danes jo sporočam tu. Pokazala bom tudi plačilno listo takoj, ko jo dobim," je obljubila.

"Ne znam si pojasniti, od kje takšen zagon in usklajena akcija, za to, da se me zruši," je dejala predsednica.

Poudarila je, da po izvolitvi ni imela niti enega dne miru, kaj šele 100 dni. Da so se napadi nanjo začeli takoj po izvolitvi. Si pa želi, da se čimprej razjasni, ali bo sploh ostala na tem položaju. To pa bo jasno prihodnji teden. Pričakuje, da se bodo zdravniki na skupščini pomenili, videli, katere so skupne naloge in koliko so te sploh uresničljive in potem, kot pravi Čebašek Travnikova, bo rezultat znan.