Hišne preiskave

Pedofili spolno zlorabljajo otroke in posnetke širijo kot trofeje

R.T.
7. 3. 2017, 11.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kriminalisti so predstavili izsledke preiskave kaznivih dejanj spolnih zlorab otrok na spletu. Pod drobnogledom je 17 osumljencev. Policisti so v zadnji operaciji identificirali 30 slovenskih otrok, ki so bili žrtve spolnih zlorab.

Profimedia

Vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto Anton Toni Klančnik je predstavil potek preiskave, ki se je začela že leta 2015. Pojasnil je, da storilci zelo enostavno navežejo stik z otroki. Z njimi navežejo stik na družabnih omrežjih, na različnih spletnih klepetalnicah, kjer se predstavljajo za njihove vrstnike. Skozi pogovor postanejo odločnejši, od otrok zahtevajo, da se slečejo, v nekaterih primerih pa se sledi zmenek v "resničnem" življenju. Klančnik je povedal, da so v zadnji operaciji odkrili štiri primere fizičnih zlorab in vsaj 25  "spletnih" zlorab, od leta 2015 pa je policija odkrila kar 179 spletnih zlorab, ki so prizadele vsaj 165 otrok.

Vsem, ki imajo spolna nagnjenja do otrok in bi si radi poiskali pomoč je na voljo projekt helplinks. Gre za anonimno spletno stran, ki je ne nadzoruje nobena policija v Evropi.

V več primerih so si pedofili posnetke spolne zlorabe kot trofeje medsebojno izmenjevali po spletu. Do fotografskega in video materiala pridejo storilci sicer na takšen način, da zajamejo sliko iz spletne kamere, ki jo otroci vključijo na svojem računalniku, ali pa se z otroci fizično srečajo in s svojo opremo posnamejo spolno zlorabo.

Klančnik je še dodal, da so bili zlorabljeni otroci med 10. in 17. letom starosti. Med žrtvami so bile večinoma deklice, nekaj pa je bilo tudi fantov.

B.K.
Anton Klančnik

Hišne preiskave skoraj povsod po Sloveniji

Preiskave so potekale od 6. ure. Vključeni so bili kriminalisti policijskih uprav Celje, Maribor, Novo mesto, Koper, Murska Sobota, Kranj in Ljubljana. Pri preiskavi je zaenkrat sodelovalo 79 policistov in kriminalistov, kmalu pa bodo dobili še pomoč kolegov iz centra za računalniške preiskave.

Dokaze so iskali po stanovanjih in ostalih prostorih, so sporočili z Generalne policijske uprave in dodali, da je glavni cilj preiskave, ki se je začela že leta 2015, identifikacija zlorabljenih otrok.

Ob tem Klančnik opozarja, da so spolne zlorabe otrok naša realnost in poziva javnost, naj vsak sum tovrstne zlorabe nemudoma prijavi na policijo, saj še vedno iščejo več otrok, ki bi lahko bili žrtve pa policija ne ve kdo so in kje se nahajajo.

X
http://helplinks.eu/
Vsem, ki imajo spolna nagnjenja do otrok in bi si radi poiskali pomoč pa je na voljo projekt helplinks. Gre za anonimno spletno stran, ki je ne nadzoruje nobena policija v Evropi.