EU: Balkan bi lahko postal šahovnica v igri moči

B.K.
7. 3. 2017, 11.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Uradniki Evropske unije opozarjajo, da bi lahko zahodni Balkan postal 'šahovnica' v igri med velesilami. Ob tem je Velika Britanija Rusijo obtožila vmešavanja v regijo.

Reuters
Federica Mogherini

Evropska visoka predstavnica za zunanje zadeve, Italijanka Federica Mogherini, je včeraj opozorila, da obstaja globoka zaskrbljenost glede te regije, kjer so vedno bolj izražena tudi zgodovinska trenja.

Zato bo 28 evropskih voditeljev v četrtek diskutiralo o stanju na zahodnem Balkanu, kjer opažajo vse več ruskega vpliva.

»Na zahodnem Balkanu sem v teh dneh videla regijo, izpostavljeno različnim slojem izzivov in trenj,« je Mogherinijeva v Bruslju povedala kolegom ministrom za zunanje in obrambne zadeve iz držav članic. »Balkan bi lahko zlahka postal šahovnica za igre velikih razsežnosti. Zaskrbljenost torej obstaja in je globoka.«

Mogherinijeva je poleg tega izpostavila nevarnost etničnih in teritorialnih trenj, ki bi lahko kmalu postala »izjemno nevarna.«

Prva evropska diplomatka je sicer slabo izkušnjo doživela prejšnji teden v Srbiji, ko so jo v srbskem parlamentu pozdravili s pro-ruskimi vzkliki.

Ob tem je hladen tuš doživela tudi v Makedoniji, kjer predsednik države, kljub vmešavanju EU, dosedanjemu vodji opozicije Zoranu Zaevu noče podeliti mandata za sestavo vlade.