Neverjetno

VIDEO: 6 dni preživela brez pljuč

S.R.
25. 1. 2017, 21.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

33-letno žensko so po operaciji, v kateri so ji odstranili pljuča, šest dni umetno ohranjali pri življenju, da bi tako pridobila dovolj moči za novo operacijo, v kateri bi ji presadili pljuča darovalca.

University Health Network
Melissa je lahko ponovno mama svoji triletni hčerki.

33-letna Melissa Benoit se je rodila s cistično fibrozo, gensko boleznijo, ki povzroča nabiranje sluzi v pljučih. Aprila lani pa se je morala spopasti s pljučnico, zaradi česar je pristala na oddelku za intenzivno nego. Bakterije v njenih pljučih so postale odporne na večino antibiotikov, posledično pa so se razmnožile po njenem celotnem telesu, zaradi česar je padla v septični šok, njeni organi pa so začeli odpovedovati.

V teh šestih dneh so njene mišice zaradi neuporabe postale praktično paralizirane, zato se je morala po okrevanju ponovno naučiti, kako pokonci držati glavo, sedeti, premikati roke, stati in na koncu tudi hoditi.

»Kljub velikemu tveganju smo se odločili, da ji odstranimo pljuča, s tem pa smo odpravili vir sepse,« je dejal Dr. Shaf Keshavjee, vodja programa za presaditev pljuč v splošni bolnišnici v Torontu. »To je bila njena edina možnost. Prvič v zgodovini smo na oddelku za intenzivno nego imeli bolnika brez pljuč. Tehnično gledano je dejansko šest dni preživela z umetnimi pljuči, umetnim srcem in umetno ledvico,« še pravi.

»Predvsem se moram zahvaliti darovalcu in njegovi družini. Brez njih bi bil vsak operativen poseg zdravnikov nekoristen,« pravi mati triletne hčerke, ki poudarja, kako pomembno je darovanje organov, saj je sama s tem dobila drugo možnost v življenju.